Info / Vragen en Reacties


Uw Vragen en Reacties vanuit de kernen

[ Voel u vrij en vraag en/of stuur uw/je reactie naar: ]

  1. TriNed geeft (hier) over "reklames doorspoelen" aan:
    *Het is sinds kort niet meer mogelijk om door te spoelen bij opnames en begin gemist items van de RTL- en Talpa-zenders. Wij hebben deze verplichting, net zoals andere providers, opgelegd gekregen. Afhankelijk van wanneer de overeenkomst met RTL- en Talpa wordt verlengd is de datum waarbij deze optie moet worden geblokkeerd bij elke provider anders. De motivering welke wij ontvangen van deze partijen is dat de inhoud van de programma's welke ze uitzenden grotendeels betaald worden door de reclame-inkomsten. Op het moment dat de reclame's niet meer bekeken worden vallen deze inkomsten ook weg en kunnen zij de programma's welke ze uitzenden ook niet produceren. Er is wel een mogelijkheid om toch op te nemen en te kunnen doen met een opname wat je zelf wilt. Als je een eigen DVB-C harddiskrecorder aanschaft dan wordt de opname op je eigen apparaat opgeslagen en kun je er mee doen wat je wilt. Je kunt in de opname spoelen en ook zo lang bewaren als je zelf wilt.

  2. Ik heb nu een KPN-pakket (via de koperdraadjes) en ben daar eigenlijk best tevreden mee. Als ik overstap kan ik dan mijn KPN-mail account behouden en gaat KPN-zelf geen glasvezel (hier) aanleggen?

    Ja: KPN heeft een "Mail-Only" abonnement voor €7,50 per maand. Dus het is mogelijk over te stappen en het KPN-mail adres te behouden.
    Nee: KPN blijft aan geven dat ze in onze gemeente geen glasvezel gaan aanleggen: daarvoor is het gebied (veel) te dun bevolkt, KPN legt wel aan in de grote steden.

    Vervolg vraag/opmerking: Na een jaar mag KPN blijkbaar ook deelnemen aan dit glasvezelnetwerk en kan iemand die dit wil ook (werr) klant worden bij KPN. Opzeggen bij de glasvezelleverancier mag na een jaar. Daarna is opzegtermijn per maand. Dat is wettelijk vastgelegd voor alle bedrijven/leveranciers.

    (Paul, LimburgGlasvezel:) Nee, kpn mag nu al meedoen maar ze willen dat niet. Het zijn klantenservice-verzinsels zoals wij dat noemen.

    (Redactie:) Ik krijg ook vanuit meerdere kanten deze indruk: KPN heeft wel interesse in glasvezel, maar dan volledig in eigen beheer, begrijpelijk want dan kunnen ze er ook 100% garantie en support op geven, niet als ze afhankelijk zijn van een derde 'netwerk beheerder' waar ze dan op mogen meeliften. Zeker niet als 'KPN', mogelijk wel met een losstaande merknaam. En KPN heeft, net als Ziggo, helemaal geen interesse in een gebied als het onze: te weinig aansluitingen per (k)m2 (oppervlakte). KPN gaat eerst de stedelijke gebieden (randstad..) doen.
    Nee, naar mijn mening is dit aanbod: "gehele gemeente inclusief de buitengebieden voorzien van glas tegen normale abonnee tarieven voor (wettelijke) 1 jaar, dan per maand opzegbaar, met providers die het glas-vak verstaan (ervaring hebben)" iets wat we niet snel nog eens krijgen. Ik persoonlijk doe het niet alleen voor mezelf, maar ook voor de gemeenschap, want meer en meer gaat via 'het internet' (= "over IP"): ook Ziggo gaat steeds meer 'over IP' doorgeven (voor hen via de coax kabel, maar dan de internet ruimte), dus de internet bandbreedte wordt steeds belangrijker, ook reeds in de aankomende jaren.
    Ziggo blijft in regelmatige overlegrondes aangeven geheel niet naar glas over te gaan (voor 'de last-mile', dus van de buurtcentrale naar de huisaansluiting), aangezien hun coax netwerk nog te goed is en glas ook nog eens hele andere kennis en kunde bij de monteurs verlangt.

  3. Ik zag in de gemeentelijke aankondiging "Mook, Plaatsing van een busje door Roscom Promotion t.b.v. promotie Ziggo van 17 t/m 18 mei 2019"

    (Paul. LimburgGlasvezel:) Tijdens de infoavonden laten we weten dat dit soort zaken gebeuren. We doen er verder niets mee.

    (Redactie:) de anderen (lees KPN / Ziggo) kennen ook de agenda van LG en spelen daar natuurlijk op in. Maar wat is meer toekomst bestendiger? Puur naar de techniek gekeken: ze blijven een zand- (telefoondraadjes) / provinciale weg (coax) tov een snelweg (glas) aanbieden en uiteindelijk zijn we hier allemaal toch wel blij dat de A73 er gekomen is..

  4. 4G / 5G / WiFi / UTP / -- Het duizeld me, wat is het allemaal?
    - 4G en 5G (G=Generatie) horen bij de mobiele telefoons en zijn GSM (draadloze) netwerken. Hebben feitelijk 'niets' te maken met het internet wat via de koperdraadjes van de KPN, de coax van Ziggo of het glasvezel het huis/kantoor binnen komt. Daar hoort tenminste een SIM-card en bijbehorend abonnement bij en is met name bedoelt voor mobiel / onderweg / buiten gebruik en daar bereikbaar zijn.
    Met 5G worden in Nederland in Groningen al proeven gedaan en gaat welliswaar gelijke snelheden als met coax / glasvezel mogelijk maken, maar is binnenshuis lastiger, op die snelheden, te gebruiken. Muren en ramen hebben moeite om die frequenties door te laten. Met de huidige gebruikelijke databundels voor 3G en 4G is het (ook) niet bedoelt om dagelijks veel en onbeperkt TV te gaan kijken: u/je hebt nu naast het mobiele data abonnement 'toch ook' een KPN/Ziggo (et al) abonnement voor TV / Internet / Telefoon in huis of op kantoor? Om de hoge snelheden te kunnen halen zal de mast zelf wel gevoed moeten worden met een netwerk wat dat aan kan: ..glasvezel(!). Voor een 5G netwerk zullen er om de ca 300m masten te komen en mogelijk dat er daarvoor ook binnenshuis / kantoor accesspoints komen ter ondersteuning, dan heeft u wel glasvezel nodig om uw mobiel straks inhuis goede ontvangst te geven.

    - WiFi is het draadloze netwerk, gevoed vanuit uw vaste internet aansluiting thuis / kantoor. Het is de tegenhanger van de mobiele (1G / 2G / 3G / 4G / 5G) datanetwerken. Het is populair geworden doordat uw vaste internetaansluiting een onbeperkt data gebruik kent tegen een vaste prijs per maand. De mobiele datanetwerken kennen (veelal) een maximaal data gebruik per maand voor een vast bedrag, vaak te beperkt voor de behoefte van uw/je thuis gebruik (TV kijken / internetten / telefoon) en daardoor is het slim om daar waar WiFi beschikbaar is (thuis / kantoor bij anderen) voor uw/je mobiele telefoon gebruik te maken van WiFi in plaats van het GSM netwerk. Ook voor de telefoongesprekken zelf: doe je dat via bijvoorbeeld Whatsapp dan gaat het via het datakanaal (let op dat het datakanaal dan via WiFi en niet via het GSM-data kanaal loopt) en zo geen belminuten kost. In extremo zou een minimale belbundel kunnen volstaan. In de praktijk worden GSM abonnementen steeds meer op data ipv belminuten afgestemd.
    Glasnet biedt (net als Ziggo) ook Mobiele abonnementen aan.

    - UTP is de naam van een kabel die 8 aders kent die getwist in de kabel voorkomen. Dit is nodig om de hoge bandbreedte van het (internet) datasignaal goed en over langere afstanden door te geven, lees meer... . Voor de 'glasvezel' bandbreedte is minimaal een category 5E, maar beter is 6 of zelfs 7 te gebruiken voor nieuwe situaties. De verliezen (lagere snelheden/bandbreedtes) zijn tot de ca eerste 80 meter groot genoeg om inhuis geen glas te hoeven aan te leggen.

  5. Hoe is het met radio ontvangst via de glasvezel?
    Radio ontvang je via de IP-TV (media) box, bij interactieve tv. Via de audio aansluitingen op die tv-box kun je een audio systeem koppelen en dan hoeft de TV niet aan te blijven staan na selectie van de zender. Bij TriNed kan dat ook nog op de coax verbinding, maar dan dient die TV wel aan te blijven staan (het is dan een TV-zender).
    Zie het grote Excel overzicht voor de radio-zenders per provider.

  6. Voor een Smart-TV heb je daar Interactieve-TV voor nodig?
    Voor interactieve TV (dus de mogelijkheden als terugkijken, begin gemist, pauzeren, opnemen) verstrekken de providers een klein kastje (mediabox) met een afstandsbediening. Hier op (veelal via HDMI) sluit u uw TV (welke dan eigenlijk als monitor fungeerd) op aan.
    De Smart TVs gaan steeds meer deze mediabox functies overnemen en het hangt van uw TV af of dat al volledig kan.

    Voor een smart TV is digitale TV voldoende voor puur het TV kijken van de zenders zonder de interactieve mogelijkheden. Dit gaat via DVB-C en dat biedt TriNed aan.

    Algemeen: Het hangt af hoe je het bedoelt en welke tv/provider. De tv’s van Samsung en LG van de laatste 4 jaar ongeveer hebben de app van Canal digitaal geïnstalleerd (een aantal providers geven het zender aanbod van CanalDigital door). Een tv-box (of alternatief, chromecast, appletv) is nodig voor iedere tv die interactieve tv wil gebruiken.

  7. Is second screen gelijk aan TV app?
    De term wordt wel divers gebruikt, maar in deze context zijn ze gelijk.

  8. Hebben alle providers een Email box?
    Bij de meeste kun je die krijgen, mijn/ons advies, maar ook dat van de providers is: neem een onafhankelijk email adres (gmail, etc), zie hier het antwoord 1 over overstappen.

  9. Is na 1 jaar terug/overstappen naar KPN / Ziggo of een andere provider mogelijk?
    Op de koper van KPN of het coax van Ziggo: jazeker.
    Ik verwachten niet dat KPN aansluit op dit glasvezelnetwerk, want KPN  (en Ziggo) investeren op hun eigen netwerk en onze gemeente is voor hen nog lang niet interessant genoeg (helaas), dus mogen we heel blij zijn met dit initiatief.

    In het algemeen: wettelijk is vastgelegd dat men na 1 jaar het per maand opzegbaar moet laten zijn, dus dan kan er per maand overgestapt worden. Ziggo heeft nogal de voorwaarde dat ze bij een pakket aanpassing dat weer voor een nieuw jaar doen... wellicht KPN ook, dus let daarop als deze nu bij u aankloppen voor een hele mooie actie. Wellicht interessant voor aankomend jaar en dan _aansluitend_ overstappen (dat kunt u afstemmen met nieuwe provider, zodat er geen dubbele kosten zijn).

  10. ..

Je (uw) vraag hier? Mail naar: dan zoeken we het graag voor je uit.