Hoe op te lossen?


Hoe op te lossen? - Praktische oplossingen.

[Opm.: bij beantwoording heb ik diverse links gebruikt: die zijn veelal gevonden door zoeken (via google) op het internet en om u/je verder te helpen. Er is hierbij geen voorkeur voor enige partij en ik neem geen verantwoordelijkheid voor de juistheid: enkel om (met mijn IT kennis en kunde) u/je verder te helpen ;). Er zullen vast andere/betere oplossingen zijn, schroom niet om verder te kijken! Komt u er niet uit: ik wil best (als daar tijd voor is) verder helpen. .]

  1. E-Mail bij huidige provider?
    Heeft u nu een e-mail adres bij de huidige provider, zoals ..@ziggomail, ..@chello.nl, @kpnmail, .. dan zal deze vervallen bij de overstap naar een glasvezel provider. Bij KPN is een e-mail-only pakket a €7,50 per maand beschikbaar voor als u dat dient te behouden. Ziggo heeft deze dienst niet.
    Praktisch betekend dit dus: uw/je e-mail adres veranderd en dat kan best ingrijpend zijn!
    Hier schreef ComputerTotaal in 2013 reeds een 'WatTeDoen' artikel over: lees hier... .
    Ook de consumentenbond schreef hier over... .
    Tip: STAP NU REEDS over naar een provider-onafhankelijk (gratis) mail-account: bij bijvoorbeeld gmail.com (zakelijk), outlook.com, yahoo.com of kies voor een eigen domeinnaam.
    Komt u er echt niet uit? Ik heb beperkte tijd, maar kan u wellicht verder helpen ().
    Deze accounts zijn bij iedere glasvezel provider via het web, maar ook in een eigen mailprogramma te beheren (bij te houden) en mocht u weer eens veranderen, dan veranderd uw/je e-mail adres niet meer!

  2. Binnen bekabeling? Coax naar UTP?
    Zit u/je nu bij Ziggo en ligt er COAX vanuit de meterkast (aansluitpunt) naar de TV (en setopbox) in de woonkamer? Dan zal dat (ook voor TriNed) het beste een UTP (computer / internet) kabel dienen te worden tussen het modem/router en de setopbox bij de TV(s) (voor de interactieve diensten).
    1) Bekabeld is altijd het beste, dus als het kan gebruik een goede UTP-kabel (welke kabel te kiezen?). Alhoewel de technieken hieronder steeds beter worden is bekabeld altijd het beste: lees hier 'Help! Ik krijg glasvezel'.
    2) Het is mogelijk de om Internet-Over-Coax toe te passen: de bestaande coax kabel wordt dan als 'UTP'-kabel gebruikt en hoeft niet vervangen te worden. Dit staat bekend als "MoCa" waarvoor adapters te koop zijn, bijvoorbeeld deze.
    3) Dan volgt de oplossing om het internet-signaal "via het stopcontact" door te geven via de 'Homeplug', zie hier. Kiest u een plug-met-WiFi (bijvoorbeeld van Devolo (zij waren pioniers)) dan heeft u op die plek tevens een WiFi-accesspoint: een extra punt waar u draadloos mee kunt verbinden voor bijvoorbeeld uw/je tablet, laptop, telefoon (WiFi data gebruik). De werking is eenvoudig: in de meterkast komt 1 plug (zonder WiFi(!)) en deze verbind u/je met de router en steekt u in het stopcontact (bij meer fasen: kies de fase (groep) waarop ook het stopcontact-aan-de-andere-kant zit). Bij de TV (of elders inhuis/kantoor) steekt u een/de tweede (volgende) plug in het stopcontact en steekt u een UTP-kabeltje hierin en in de setopbox/computer of een router ter verdere verdeling. Heeft deze plug ook (of alleen) WiFi dan kunt u ook daarmee (draadloos) verbinden.
    4) Een extra WiFi accesspoint, welke via een UTP-kabel aangesloten wordt op het modem/router in de meterkast, dan wel het WiFi signaal van de WiFi-router (in de meterkast) op pikt en versterkt opnieuw uitzendt. Lees hier... .
    Let wel: WiFi lijkt de eenvoudigste oplossing, maar het medium (de lucht) is 'vol' met allerlei signalen, zeker op de frequenties waar WiFi (met name 2.4GHz) gebruik van mag maken: dat mag de babyfoon, Dect toestellen en de magnetron ook.... Lees hier meer... . Mocht u WiFi problemen hebben: toevallig dan ook de magnetron / babyfoon in gebruik..?

  3. ..