Fasering

1

Informeren en uitnodigen

t/m 14 mei 2023

In deze eerste fase worden inwoners, organisaties en ondernemers uitgenodigd om mee te praten over nieuw beleid rondom duurzaamheid. Alle informatie vindt u op deze projectpagina. 

- De stand van zaken: Waar staan we nu en waar willen we naartoe?
- Planning en proces van het participatietraject.

Meld u aan voor de 'praat mee'-themasessies over elektriciteit, warmte, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulariteit. 

2

Ideeën ophalen

t/m 6 juli 2023

In deze fase worden inwoners, organisaties en ondernemers gevraagd hun inbreng te doen / mening te geven / ideeën kenbaar te maken. Inwoners geven de gemeente nuttige ideeën en suggesties. LET OP: De inbreng die wordt gegeven is niet bindend. De gemeenteambtenaren maken uiteindelijk op basis van alle inbreng een afweging voor het uiteindelijke beleid. 

De input van de 'praat mee'-avonden worden op deze projectpagina gedeeld. Online krijgen inwoners, organisaties en ondernemers de kans om aanvullingen te geven over bepaalde onderwerpen of om geheel nieuwe onderwerpen in te brengen.

3

Vertaling ideeën in concrete beleidsopties

t/m 30 september 2023

In deze fase gaat de gemeente de inbreng van inwoners, organisaties en ondernemers vertalen in concrete beleidsopties en laat de gemeente zien hoe we de meningen van inwoners hebben verwerkt in een basis document. Er wordt teruggekoppeld waarom bepaalde ideeën wel of niet zijn meegenomen.

4

Besluitvorming

t/m 6 januari 2025

In deze fase neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuw opgestelde beleid. 

Evaluatie participatietraject - Met de afronding van de formele zienwijzeperiode, is er een einde gekomen aan het participatietraject, en dus de inspraak van inwoners over het nieuwe duurzaamheidsbeleid. Heeft u meegepraat over het nieuwe duurzaamheidsbeleid? Dan zijn wij erg benieuwd hoe u de participatie heeft ervaren. Uw feedback helpt ons om de gemeentelijke participatietrajecten in de toekomst te kunnen blijven verbeteren. U kunt hiervoor onderstaand evaluatieformulier invullen: https://www.mookenmiddelaar.nl/form/evaluatie-participatietraject-duurzaamheid/toelichting-0

5

Aan de slag met de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid

vanaf 7 januari 2025

De gemeente Mook en Middelaar heeft samen met inwoners, organisaties en ondernemers een nieuw duurzaamheidsbeleid gemaakt. Hierin staat wat we de komende jaren willen bereiken voor elektriciteit, warmte, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Heel kort samengevat: in 2050 is de gemeente energie- en klimaatneutraal, klimaatadaptief, circulair en biodivers. Maar wat betekent dat?

Wethouder Rodoe: “Als we het over duurzaamheid hebben, hebben we het erover hoe we hier met elkaar op een fijne manier kunnen blijven wonen en leven. Hoe willen we dat onze buurten, straten, huizen en andere gebouwen er over 25 jaar uitzien? Is het hier dan nog steeds zo mooi, groen en veilig? Wonen we in goed geïsoleerde huizen, waar het water bij een hevige regenbui niet over de drempel komt? Staan er in onze tuinen en straten genoeg bomen om schaduw te bieden tegen de warme zon? Scheiden we ons afval goed en hergebruiken we zoveel mogelijk materialen om de afvalberg te verminderen? Wat mij betreft wel. Laten we er met elkaar voor zorgen dat het hier in 2050 nog steeds fijn wonen is.”

Samen sterk voor duurzaaMM
De stappen die de gemeente komende tijd wil gaan zetten, staan in het uitvoeringsprogramma Samen sterk voor duurzaaMM. De planning loopt tot 2030. Wethouder Rodoe: “We willen niks in beton gieten. Dus bekijken we tweejaarlijks waar we staan en of er nieuwe ontwikkelingen zijn. Als kleine gemeente doen we al best veel. Het is de bedoeling om wat we doen met elkaar verder uit te bouwen.”

Voorbeelden van maatregelen
Heel concreet betekent het uitvoeringsprogramma dat de gemeente de komende tijd aan de slag gaat met maatregelen voor woningen, bedrijven, scholen, organisaties, mobiliteit en de openbare ruimte. Denk aan:

  • een uitgebreider duurzaamheidsloket om inwoners te helpen
  • een lokale isolatieaanpak (als onderdeel van het Nationaal isolatieprogramma) 
  • beter gebruik maken van hulpmiddelen zoals de Landelijke Maatlat Klimaatadaptatie, die duidelijk maakt hoe klimaatadaptief bouwen eruit ziet
  • het geven van voorlichting over circulair bouwen en het onder de aandacht brengen van de R-ladder (hoe hoger op deze ladder, hoe kleiner de milieu-impact)
  • verdere energiebesparing voor woningen om steeds minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen
  • inzetten op minder verharding bij nieuwbouw om het droogterisico te beperken
  • een Green Deal voor bedrijven (die verantwoordelijk zijn voor 20 procent van ons energieverbruik) om doelen te stellen voor verduurzaming

Wat u zelf kunt doen
Als bewoner, ondernemer, straat of buurt kunt u helpen om onze gemeente klaar te maken voor de toekomst. Door spullen met elkaar te delen, door als straat samen te composteren, zwerfafval op te ruimen, lokale ondernemers te steunen. Neem eens een kijkje op www.mookenmiddelaar.nl/duurzaamheid om te zien wat u zelf kunt doen. Of: klik bovenin de balk op MaasBuren.nl op de knop ‘duurzaamheid, om te zien welke initiatieven er al zijn in onze gemeente.