Veelgestelde vragen


Kan ik meedoen als ik zelf al zonnepanelen op mijn dak heb?

Ja, ook dan kan je meedoen, de twee regelingen staan los van elkaar en beïnvloeden elkaar niet.Waarom moet ik lid worden van de energiecoöperatie?

Dat is een voorwaarde voor het krijgen van subsidie via de SCE-regeling. Wij hebben dat ook in onze statuten opgenomen. Het lidmaatschap kost niets, je legt alleen geld in via de certificaten.Hoelang zit ik aan mijn lidmaatschap vast?

De looptijd is 15 jaar maar je kunt je lidmaatschap tussentijds opzeggen en je certificaten verkopen aan iemand anders. Die moet dan wel binnen de gemeente wonen. De certificaten dalen elk jaar met 1/15 in waarde. Je moet zelf een koper vinden, de coöperatie kan daarbij helpen.Ik ben al op leeftijd, kan ik de certificaten t.z.t. verkopen of kan iemand die erven?

Bij overlijden gaan de certificaten naar de erfgenamen. Zij kunnen ze houden ook al wonen ze ergens anders of ze verkopen aan iemand die in de gemeente woont.Wat gebeurt er als ik verhuis?

Je kunt gewoon lid blijven van de coöperatie en je certificaten houden. Het maakt niet uit of je binnen de gemeente verhuist of ergens anders heengaat.Waarom duurt het project 15 jaar lang en wat gebeurt daarna?

De subsidie is voor 15 jaar vastgelegd. Zonnepanelen gaan overigens langer dan 15 jaar mee, alhoewel de productie van elektriciteit wel afneemt. De dakeigenaar neemt de installatie na 15 jaar om niet over.Kan ik als bedrijf of woongroep lid worden?

Ja, ook rechtspersonen kunnen lid worden. Ieder lid heeft 1 stem in de coöperatie.Moet ik naar een bepaalde energieleverancier overstappen?

Nee dat hoeft niet, je blijft vrij in je keuze.Hoe zit het met belastingen?

De waarde van je certificaten geldt als vermogen en valt dus in ‘box 3’ van de inkomstenbelasting, vergelijkbaar met spaargeld.Waarom staat er de tekst van de AFM over risico's van de aanschaf van certificaten?

Dat is een wettelijke verplichting. Het project is financieel te 'klein' om onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten te vallen, maar dat moeten de deelnemers wel weten.Kan ik persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als de coöperatie failliet gaat?

Nee, Stroomvanhier is een coöperatie U.A. (uitgesloten aansprakelijkheid). Je kunt nooit meer kwijtraken dan je inleg.Wat gebeurt er bij een storm of beschadiging van de zonnepanelen?

De coöperatie sluit een verzekering af voor de zonnepanelen. Daarmee zijn de risico’s afgedekt.Welk type zonnepanelen gebruiken jullie?

We hebben voor de installatie een offerte van Megens Elektrotechniek in Milsbeek met zonnepanelen van 375 Wp van het merk DMGEC met een omvormer en optimizers van Solar Edge.Hoelang duurt het voordat zonnepanelen zoveel CO2 hebben bespaard als de productie ervan gevergd heeft?

Dat hangt ervan af waar de verschillende onderdelen worden gemaakt en met welke energie (kolen, gas, waterkracht etc.). Veelal is de CO2 uitstoot ten gevolge van de productie in 2-3 jaar gecompenseerd.Het elektriciteitsnet is hier toch niet geschikt voor veel zonne-energie, zal dat dit project vertragen?

Nee, die krapte geldt voor grotere projecten, ons project valt onder de zogenaamde kleinverbruikers van elektriciteit en de netbeheerder kan die wel aansluiten.Wat zijn de ervaringen met deze regeling?

Met deze regeling (SCE) zijn nog geen ervaringen opgedaan omdat dit een nieuwe regeling is. Die bestaat sinds 2021 en is de opvolger van de oude postcoderegeling. De nieuwe regeling is administratief eenvoudiger en de subsidie is voor 15 jaar vastgelegd.