´t Laatste nieuws


3-10-2024 Zienswijze Kunst- en Erfgoedvisie:

Zienswijze Kunst en Erfgoedvisie.okt2024.pdf

26-7-2024  Vragen Animo over Intentieovereenkomst Project Maasdal, 

gestuurd naar B&W,de raadsleden en het project Maasdal.

Vragen Animo bij Intentieovereenkomst Maasdal .pdf

30-5-2024 Eerste oogst uit schoolmoestuin 

Vanaf het nieuwe volkstuincomplex Middelwaert aan de Startsedijk kun je wekelijks een bonte sliert kinderen met kleurrijke hesjes op de dijk zien fietsen, op weg naar hun schooltuintje.

De schooltuin is door natuur en milieugroep Animo in 2015 opgezet en inmiddels hebben vele leerlingen zich de kneepjes van het tuinieren eigen weten te maken.

Tot nu toe was het steeds groep 6 van basisschool De Grote Lier uit Molenhoek die tuinierde.

Ook groep 6 van basisschool De Maaskei uit Mook heeft zich vol enthousiasme aangesloten.

De kinderen hebben de afgelopen weken niet stil gezeten.

Telkens vier kinderen beheren hun eigen perceeltje, leren samenwerken en ervaren dat groenten niet alleen uit de supermarkt komen maar dat je ze zelf kun telen.

Tegelijkertijd ontdekken ze dat pieren een belangrijke rol spelen in het omzetten van tuinafval in bruikbare compost, dat er rupsen, kevers en slakken voor komen en er daardoor ook af en toe iets mislukt.

In de eerste weken was het voornamelijk zaaien van radijs, wortel en spinazie.

De kinderen konden de al voorgetrokken groenten zoals sla, rode biet en snijbiet uitplanten.

Momenteel worden complete groente pakketten mee naar huis genomen.

Sla, spinazie, sugar snaps en…. af en toe een aardbeitje voor directe consumptie!

Over een paar weken komt er meer variatie op het bord.

Courgette, bonen, snijbiet, wortel, rode biet, komkommer en natuurlijk tomaten.

Dankzij een genereuze gift van de Rabobank heeft Animo, via volkstuinvereniging Middelwaert, een duurzame tuinkas kunnen aanschaffen waardoor er ruimte is ontstaan om alle groep 6 kinderen van beide scholen te kunnen voorzien van voorgetrokken plantjes en tomaten.


5-5-2024

Mook-Molenhoek: het groenste spoorstation van Nederland?Jazeker! Met stip! De gemeente Mook en Middelaar zou er volgens velen goed aan doen deze bijzondere kwalificatie van onze ‘Spoorzone’ te ondersteunen.

De gemeenteraad heeft op 2 november vorig jaar een motie aangenomen waarmee B&W werd opgedragen de spoorzone de bestemming natuur te geven, en tevens te onderzoeken of in het meest zuidelijke deel van de spoorzone woningbouw mogelijk is. Tussen die zuidpunt (aan de kant van de metaalverwerkende bedrijven) en het heideterrein (het gedeelte langs het perron) bevindt zich een dennenbosje, dat een mooie buffer zou kunnen vormen tussen ‘wonen’ en ‘natuur’.

Recent kreeg Natuur en Milieugroep Animo te horen dat Burgemeester en Wethouders hebben besloten het natuurbeheer op de spoorzone door Animo niet meer te gedogen. Het argument was dat natuurwaarden toekomstige ontwikkelingen zouden kunnen belemmeren. Daarbij werd verwezen naar genoemde motie van de gemeenteraad.

Het is dankzij Natuur en Milieugroep Animo dat de prachtige natuur in de spoorzone behouden is. Al meer dan 20 jaar werken zij hier elke eerste zaterdagochtend van de maand met 12 vrijwilligers. Bramen worden weggestoken en gras afgeplagd waardoor bijzondere planten en dieren zijn gebleven. Vele wandelaars genieten van dit mooie gebied zodra ze uit de trein stappen. Ook eigen inwoners komen hier graag in hun vrije tijd.

Toch wil de het college van B en W dat het gratis, maar professionele, natuurbeheer door haar eigen burgers stopt. De gemeente wil de Spoorzone zelf gaan onderhouden. Dat gaat dat de belastingbetaler een flinke duit kosten! Voor de kosten van natuurbeheer wordt uitgegaan van 3 tot 5 euro  per vierkante meter. Voor dit terrein van 4,5 hectare is dit een kostenpost van

€ 135.000 tot € 225.000,- per jaar. Voor een gemeente met zicht op het ‘ravijnjaar’ 2026 vol bezuinigingen vanuit de rijksoverheid, is dit een aderlating!

Kortom, er is geen enkele noodzaak om Animo het onderhoud van de Spoorzone onmogelijk te maken. Integendeel, goedkoper gaat onderhoud aan een terrein met de bestemming natuur niet worden!

Peter Giesberts, voorzitter Natuur en Milieugroep Animo 5 mei 2024

3-5-2024

Gemeente wil dat Animo natuuronderhoud in Spoorzone stopt!       

Natuur en Milieugroep Animo is al meer dan 20 jaar bezig met onderhoudswerkzaamheden in de Spoorzone om de prachtige natuur van dit gebied te behouden.

Nu vindt het college van B&W het niet meer wenselijk dat Animo onderhoud verricht op dit gemeenteterrein. De gemeente neemt dit onderhoud zelf ter hand. Dit heeft wethouder Rodoe op 16 april jl. aan Animo medegedeeld.  

Indertijd kocht de gemeente het gebied van NS Vastgoed en wist van het bestaan van de bijzondere planten en dieren in dit gebied.

Deze dreigden te verdwijnen door de vele opslag van bramen en uitgezaaide bomen. 

Animo voelde het als haar plicht om hier aan de slag te gaan om deze bijzondere natuur te behouden. 

Aan de hand van een opgesteld beheersplan hebben 12 vrijwilligers elke eerste zaterdagochtend van de maand hard gewerkt. De gemeente heeft dit steeds gedoogd.

In november heeft de gemeenteraad het College van B&W de opdracht gegeven de spoorzone de bestemming "natuur" te geven en te onderzoeken of woningbouw in de meest zuidelijke punt mogelijk is. Volgens B&W kan de aanwezigheid van bijzondere natuurwaarden mogelijk in tegenspraak zijn met deze opdracht. Maar die natuurwaarden waren er al toen Animo met de werkzaamheden begon en gemeenten zijn verplicht om bestaande natuurwaarden in stand te houden.

 Station Mook-Molenhoek is nu het groenste station van Nederland maar dat is niet de verdienste van ons gemeentebestuur. Als hier geen onderhoud was gedaan had het vol gestaan met bramen.

 De wens van B&W om burgers geen onderhoud meer te laten verrichten in de Spoorzone lijkt helemaal niet op het nieuwe Duurzaamsbeleid waarbij burgers juist actief worden betrokken bij onder andere het verhogen van de biodiversiteit.

We willen onze jarenlange inspanningen voor behoud van de prachtige  natuur in de Spoorzone niet zomaar laten ophouden!!!!

6-4-2024

PERSBERICHT

=========================================================================== 

Natuur en Milieugroep Animo trekt beroep op Bestemmingsplan Molenhoek Zuid in

Natuur en Milieugroep Animo heeft in juni vorig jaar beroep aangetekend tegen het Bestemmingplan Molenhoek Zuid omdat het wettelijk verplichte jaarrond natuuronderzoek en plan voor bescherming van bedreigde diersoorten bij het bestemmingsplan ontbrak.

Animo is altijd duidelijk geweest dat zij niet tegen bouwen en wonen in dit gebied is, maar dat gemeente en projectontwikkelaar zich wel aan de wet moeten houden.

Zowel gemeente als projectontwikkelaar hebben dit beroep steeds terecht gevonden en hebben zich ingespannen om de ontbrekende stukken bij elkaar te krijgen.

Klokgroep heeft onder meer samenwerking gezocht met Das en Boom en het beschermingsplan en groenplan met Animo gedeeld en besproken.

Omdat Animo de laatste aanvullende stukken niet in mag zien is er het vermoeden dat nog niet aan alle wettelijke eisen is voldaan.Toch trekt Natuur en Milieugroep Animo haar beroep in omdat een verdere juridische strijd niet in het belang is van de natuur in en rond Molenhoek Zuid. 

Uiteindelijk is het de provincie die de Wet Natuurbescherming zal handhaven en akkoord moet geven op de te nemen maatregelen voor beschermde diersoorten als de das, huismus en boerenzwaluw.

De ontheffingsaanvraag voor Molenhoek Zuid ligt sinds december bij de Provincie Limburg en de projectontwikkelaar heeft ontheffing aangevraagd van 1 mei 2024 tot 31 december 2030. Er is dus geen sprake van dat Animo de bouwwerkzaamheden heeft opgehouden.

Het is nog steeds de wens van Animo om in samenwerking met de gemeente de nieuwe bewoners met het groen en elkaar te verbinden door samen met hen Molenhoek Zuid groen te maken en te houden.

===========================================================================

EINDE PERSBERICHT


29-3-2024 de Grote Lier en de Maaskei beginnen op de schooltuin

22-3-2024 Maas Clean up Day

23 maart 2024

Padden- en kindervreugde aan de Bloemenstraat

De Bloemenstraat? Ligt die niet in Milsbeek, gemeente Gennep? Jazeker, maar natuur- en milieugroep Animo vindt dat door mensen getrokken grenzen voor het redden van padden niet moeten tellen. Vele honderden amfibieën zette de groep al jarenlang over op de Pastoorsdijk, maar waarschijnlijk door het veranderen van de loop van de Tielebeek, steken vooral padden maar soms ook kikkers en salamanders, al een paar jaar massaal over op de Bloemenstraat.

Groot feest voor de dieren dus, want ze paren daarna in de Gebrande Kamp. Maar ook veel enthousiasme bij de leerlingen van basisschool Sterrenschool Eigenwijs in Middelaar. Want zij helpen bij het overzetten van de dieren door de padden in emmers naar de beek in de Gebrande Kamp te brengen. Een prachtig gezicht om soms wel vijftig padden en kikkers vliegensvlug in het snelstromende water, hun geboorteplaats, te zien verdwijnen!

Padden worden met uitsterven bedreigd maar zijn wel onderdeel van een evenwichtige natuur. Animo en de kinderen dragen zo weer een steentje bij aan het behoud van de biodiversiteit in onze mooie leefomgeving.

(Foto: Animo)

Totaal zijn er dit jaar 720 padden, 1 watersalamander en 13 kikkers overgezet

22-3-2024

Basisschool Eigenwijs doet naam eer aan!

Terwijl ‘iedereen’ (nou ja, bijna iedereen…) op zaterdag 23 maart zwerfafval opruimde op de Nationale Opschoondag/Maas Clean Up Day deed Sterrenschool Eigenwijs in Middelaar dat al op de vrijdag daarvóór. En mét succes, want er werden maar liefst 10 vuilniszakken afval ingezameld! Dat is wel een stuk minder dan de laatste jaren want toen waren 20 tjokvolle zakken geen uitzondering. Een hoopvolle ontwikkeling! Er wordt minder weggegooid in de openbare ruimte en ook meer opgeruimd. Een gedragsverandering? Hoera! Maar dat zal zeker ook met de statiegeldregeling voor plastic flesjes en blikjes te maken hebben. Want het loont nu (€ 0,15 per stuk) om het meeste afval langs de weg op te rapen en, natuurlijk in eerste instantie, niet weg te gooien! Dank aan alle leerlingen, docenten en ouders (én onderwijsboerderij Buitenkans Middelaar en natuur- en milieugroep Animo) die hebben meegeholpen Middelaar en wijde omgeving zwerfafvalvrij te maken!


Opschoonploeg nummer 3 van Sterrenschool Eigenwijs in actie (Foto: Animo)

6-3-2024

Boomzagende meisjes op de Mookerheide op heterdaad betrapt!

Maar….. dat bleek allemaal heel erg mee te vallen. Sterker nog, zo’n twintig leerlingen van de bovenbouw van basisschool De Maaskei in Mook waren onder leiding van de vrijwilligersgroep van Natuurmonumenten goed bezig berkjes uit het heideterrein te verwijderen. Waarom ‘goed bezig’? Bomen zorgen voor zuurstof en halen het broeikasgas koolstofdioxide uit de atmosfeer. Toch? Klopt! Maar Natuurmonumenten zorgt voor compensatie-aanplant en wil de beroemde (en beruchte, denk aan 14 april 1574) Mookerheide graag in stand houden. En daarin zijn bomen minder gewenst. Dus berkjes en dennetjes moeten af en toe verdwijnen voor het behoud van de biodiversiteit, denk aan de zandhagedis, de nachtzwaluw en de blauwvleugelsprinkhaan.

Een goede daad dus van de kinderen! En natuur- en milieugroep Animo trakteerde in de werkpauze op snoeptomaatjes, - komkommertjes en -paprikaatjes. Waarom dat dan weer? Nu, overgewicht en suikerziekte zijn óók minder gewenst. Om het zacht uit te drukken. Echt nodig bleek het niet, want de leerlingen hadden al groenten of fruit in hun broodtrommeltje. Ook hierbij dus goed bezig! En bewegen om obesitas en diabetes te voorkomen is belangrijk. Kortom, het ‘houthakken’ was in meerdere opzichten een leuke, interessante én nuttige besteding van een schoolochtend van De Maaskei!


21-2-2024 Paddentrek opgang

Na een week zijn er 481 padden en 6 kikkers overgezet.

16-2-2024

Het Eindresultaat van vele weekenden heggenvlechten

Dit jaar hebben we 140 meter kunnen doen. het weer zat ons echt mee.

26-

14-2-2024 Paddenscherm geplaatst Bloemenstraat

Omdat de nachttemperatuur nu boven de 8 graden komt gaan de padden trekken naar het water om te paren en hebben we het paddenscherm aan de Bloemenstraat weer opgezet. 

Omdat de Bloemenstraat tussen het winterverblijf van de padden en de Tielebeek ligt, worden de padden meestal op de Bloemenstraat doodgereden. Dit voorkomen we door een scherm en emmers in de grond te graven. De padden vallen in de emmers, die dagelijks worden geleegd door Sytske Scholten en door kinderen van de basisschool Eigenwijs. De oogst vandaag was maar liefst 38 padden!


-----------------------------------------------------------------------------------------------

De nieuwe schooltuin aan de Cuijksesteeg is in aanbouw 6-2-2024

De oude schooltuinkas is weer opgebouwd, 


Nu de nieuwe kas nog.

--------------------------------------------------------

Zwerfvuilopruimers bedanken op 24 februari in de Gemeentewerf.

20240125 Uitnodiging voor alle zwerfvuil (tevens Ter Sprake) (002).docx

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Het beroep  bij de Raad van State over het woningbouwproject Molenhoek Zuid (de onderstaande tekst is ingesproken op de gemeente commissie vergadering van 26-10)

Natuur en Milieugroep Animo is géén tegenstander van woningbouw op Molenhoek Zuid.

Wél vinden wij dat hierbij alle wettelijke procedures zorgvuldig moeten worden gevolgd.

Natuur en Milieugroep Animo heeft zich vanaf het begin, al bij de inspraakprocedures voor de gebiedsvisie voor Molenhoek Zuid, sterk gemaakt voor een groene inrichting van Molenhoek Zuid die aansluit bij de landelijke omgeving.

Animo liep hiermee vooruit op het Duurzaamheidsbeleid dat de gemeente op dit moment aan het formuleren is. Met name waar het gaat om biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Animo heeft als doel het behouden en verbeteren van:

  • Natuurwaarden, landschappelijke waarden en cultuurhistorische waarden

  • Biodiversiteit

  • Kwaliteit van milieu waaronder lucht, bodem en water

  • Leefmilieu en gezondheid van de bewoners.

De doelen van Animo komen dus overeen met een deel van de aandachtspunten in het toekomstige duurzaamheidsbeleid van de gemeente.

In het bestemmingsplan Molenhoek Zuid staat niet beschreven hoe men aan de Wet Natuurbescherming gaat voldoen. Animo heeft er in haar zienswijze op het bestemmingsplan Molenhoek Zuid al op gewezen dat er nog een jaarrond onderzoek gedaan moet worden en dat afhankelijk van de uitkomst er compenserende maatregelen moeten worden genomen of ontheffingen aangevraagd voordat er gebouwd kan worden. De reactie van de gemeente op dit onderdeel van onze zienswijze was dat er in het bestemmingsplan voldoende ruimte is om de nodige aanpassingen te doen. Nu wordt het project stilgelegd omdat men niet het risico wil lopen om te worden terug gefloten en het bestemmingsplan moet worden herzien.

Omdat nergens in het bestemmingsplan is vastgelegd hoe de biodiversiteit in dit gebied wettelijk beschermd gaat worden was het indienen van een beroep de enige weg die voor Animo nog open stond.

Dat dit vertraging oplevert door drukte bij de Raad van State kan niet op het conto van Animo worden geschreven. De gemeente en de projectontwikkelaar hadden dit kunnen voorkomen als er vanaf het begin zorgvuldig was gehandeld in plaats van haast te maken met een dergelijk groot project.

Overigens kunnen er ook nog vertragingen gaan ontstaan doordat er nog nader archeologisch onderzoek moet plaatsvinden en we nu niet weten wat daar uit gaat komen. Ook is het onzeker of alle woningen wel verkocht gaan worden. Door stagnatie in de woningverkoop zijn al verschillende woningbouwprojecten in het land stilgelegd.

Animo is bereid haar beroep in te trekken, maar niet eerder dan wanneer zwart-op-wit staat hoe men met het Bestemmingsplan Molenhoek Zuid aan de Wet Natuurbescherming gaat voldoen.

Update 05-01-2024:

De projectontwikkelaar heeft ons toegezegd eind november de uitslag van het natuuronderzoek en de maatregelen die genomen gaan worden toe te zenden. Tot op heden hebben wij niets ontvangen. Wethouder Herings is op de hoogte.

---------------------------------------------------------------------------

Maasheggenvlechten

Op 12 en 19 november hebben we het voorbereidend snoeiwerk verricht.En op zondag 26 november was het zover we hebben het vlechten aan de Veerstraat na vijf jaar weer opgepakt, onder leiding van Marius Grutters en met de groep ‘AanElkaarGehegd’. ,

Het is leuk werk, maar het kost erg veel tijd, dus de komende tijd zult u ons nog vaak aan de Veerstraat aan het werk zien.

------------------------------------------------------

Natuurwerkdag met hulp van Oekraiense vluchtelingen

 Op zaterdag 4 november werd de landelijke Natuurwerkdag gehouden, het grootste vrijwilligersevenement in het groen! 

Op meer dan 500 plekken in Nederland werden klussen geklaard voor onderhoud aan de natuur. Samen zetten trotse vrijwilligers in heel Nederland de schouders eronder voor een groene en gezonde leefomgeving. 

Elke eerste zaterdag van de maand houdt Animo zich bezig met natuurbeheer in de Spoorzone, het groene stationsterrein van Mook/Molenhoek.

Op deze natuurwerkdag was er, naast de vaste kern vrijwilligers, de welkome hulp van zeven Oekraïners die sinds augustus op het schip in het haventje van Mook worden opgevangen.

Gelukkig was het droog en met veel enthousiasme werden bramen verwijderd en gemaaid gras op hopen gezet.

Tijdens de koffiepauze was er zelfgebakken koek en na afloop soep met broodjes. Het was een gezellige en vruchtbare dag!

Gezien het enthousiasme zullen de Oekraïense vluchtelingen de komende tijd zeker vaker hulp blijven bieden bij onze werkzaamheden.


--------------------------------------------------------------------------------

Op zaterdag 16 september hebben we tijdens de World Clean-up Day onze lokale opschoondag gehouden. Ondanks de late berichtgeving in de Ter Sprake hebben we met 13 mensen 6,5 zak zwerfvuil opgehaald. Dat is duidelijk minder dan andere jaren door de statiegeldregeling voor blikjes en flesjes.

-----------------------------------------------------------

Tijdens de droogte hebben we de nieuwe aanplant bij de speeltuin aan de Cuijksesteeg meermaals van water moeten voorzien.

----------------------------------------------------------------------------

Animo hield een Pitch tijdens de startsessie vernieuwing duurzaamheidbeleid op 9 mei in de Grote Lier. 

Wij zijn weer aanwezig op de speciale avond over biodiversiteit op 8 juni in de gemeentewerf