Historie
Van Energiegroep naar Animo, geboren in 1960 Wat een tijd, die jaren zestig!
Ten tijde van de Koude Oorlog ontstond er een protestbeweging tegen kernwapens en de neutronenbom die in geval van oorlog niet alleen de vijand, maar de hele aarde zouden kunnen vernietigen.
Dat is het moment dat een groot deel van de Nederlandse bevolking in protest komt. Die protesten lopen min of meer parallel met het 3daagse peace-muziekfestival in Woodstock(1969) en de studentenbezettingen o.a. het Maagdenhuis in Amsterdam.
Ook in Mook worden mensen lid van de Pascifistische Socialistische Partij (PSP). Molenhoeker Jan Bruist richt een groep op zodat we ons protest beter kunnen laten horen. Omdat ook de risicovolle kerncentrales als paddenstoelen uit de grond schieten, noemen we onze groep de ENERGIEGROEP MOOK. We komen al snel in beweging door een fietstocht te organiseren naar Volkel. Met grote zwarte vlaggen staan we klaar op het Raadhuisplein………de eerste actie is een feit!
Met 3 volle bussen vertrekken we later vanuit Mook naar Den Haag voor een massaal protest van miljoenen Nederlanders tegen de neutronenbom. We komen 1 keer per maand bij elkaar; bij iemand thuis met volle agenda’s en lange discussies.
Acties uit die tijd zijn Molenhoekdag, demonstratie tegen de kerncentrales in Dodewaard en Kalkar (D) en de grote demonstratie in Maastricht tegen de neutronenbom.
Onze groep bestond ondertussen uit ongeveer 15-20 leden en er was behoefte aan een betere ondersteuning vanuit een sterkere organisatie. Juridische procedures werden steeds belangrijker, omdat we ondertussen ook plaatselijk allerlei gemeentelijke dwalingen wilden bestrijden. We werden lid van Milieudefensie en de Kerngroep Mook van Milieudefensie was geboren. Dat betekende ook meedoen met landelijke acties bijv. 100 km is hard genoeg, Middelaar aan Zee, en inleverdepots voor Klein Chemisch Afval (KCA).
Jarenlang zijn we als Kerngroep actief geweest. Langzamerhand slonk het ledental door o.a. verhuizing, geboorte van kinderen, verschil van mening of actiemoeheid. Toch wist een kleine groep leden nog de strijd aan te gaan met de gemeente Mook en Rijkswaterstaat om de karakteristieke bomen langs de Rijksweg zoveel mogelijk te behouden. Bij een grote renovatie van die weg zouden veel bomen moeten verdwijnen. Een volle zaal in de Poort van Limburg, veel sprekers voor en tegen en…….een flink aantal bomen kon behouden worden!
Tijdens onze vergaderingen werd vaak gesproken over het feit, dat met een klein ledenaantal de grote landelijke acties van Milieudefensie niet meer voldoende ondersteund konden worden. Bovendien werden we steeds actiever in de gemeente Mook en Middelaar zelf. We hadden de handen vol aan procedures rondom bestemmingsplannen, de jacht in onze regio, uitbreidingen van boerenbedrijven.
Besloten werd om Milieudefensie te verlaten en op 9 juni 2008 de STICHTING NATUUR- EN MILIEUGROEP ANIMO op te richten. Door verbeterde statuten proberen we succesvoller te zijn. Tweemaal per jaar wordt er met de wethouder gesproken over allerlei zaken aangaande natuur en milieu.
De Verzinkerij heeft enkele jaren onze volle aandacht gevergd.Klachten van omwonenden over blauwe walm, stank en geluidsoverlast werden gemeld. Vergunningverlening en handhaving waren zaken waar we telkens bij de gemeente op aandrongen. Hoewel emissiemetingen aan de eisen bleken te voldoen zijn er uiteindelijk maatregelen getroffen (o.a. bodemsanering, nieuwe filters in afzuiging, electrisch aangedreven heftrucks) waardoor de klachten verminderden.
Sinds de oprichting van St. Natuur en milieugroep Animo hebben we meer educatieve activiteiten ontplooid:
Zwerfvuil werd een thema dat we aandacht hebben gegeven door middel van onze poppenkast en workshops op basisscholen. Door onze inzet konden er twee blikvangers geplaatst worden.
In 2013 heeft Animo mede dankzij de Dorpsraad Molenhoek met leerlingen van basisschool De Grote Lier een insectenhotel kunnen plaatsen op het voormalige stationsterrein.(Spoorzone).
In 2014 is het project schooltuin ingediend bij de Dorpsraad Molenhoek en mede dankzij financiële ondersteuning van de Rabobank hebben we in 2015 kunnen starten met de schooltuin op volkstuincomplex Middelwaert. 50 leerlingen van basisschool De Grote Lier deden toen mee. Na 9 jaar succesvol tuinieren moest de volkstuin wijken voor woningbouw in Molenhoek Zuid. In 2024 zijn we samen met Volkstuinvereniging Middelwaert verhuisd naar de Startsedijk te Mook. Sindsdien neemt ook basisschool De Maaskei deel aan de schooltuin.
In de regel gaan leerlingen van Sterrenschool Eigenwijs uit Middelaar en De Maaskei uit Mook twee keer per jaar “het veld in” om boswerk te verrichten. Ze worden hierbij ondersteund door Jeroen van der Loop van Buitenkans. Een vaste locatie hiervoor is het oude rivierduintje aan de Lambertusweg.
Vanaf 2008 onderhoud Animo het voormalige NS-terrein (Spoorzone) bij station Mook-Molenhoek. In de jaren dat het terrein braak lag (na sloop van ertsmalerij Verdonk en de loodsen voor buizenhandel EW Smit) heeft het zich tot een bijzonder natuurterrein ontwikkeld. Toen de gemeente dit terrein kocht van NS Vastgoed dreigde het gebied geheel dicht te groeien met bramen. Animo voelde zich moreel verplicht de bijzondere flora en fauna te behouden en heeft een beheerplan laten maken. Sindsdien wordt het terrein met een tiental vrijwilligers beheerd. Nog steeds is de bestemming bedrijventerrein niet gewijzigd in bestemming natuurgebied ondanks dat de politiek er zich al in 2018 over heeft uitgesproken deze wijziging te willen doorvoeren.
De acties van Animo tegen de kap van bomen heeft de nodige publiciteit opgeleverd. Het ging om de kap van 110 bomen voor de aanleg van het snelfietspad bij het spoorviaduct over Rijksweg en de kap van 74 bomen langs N271 ivm reconstructie van de Rijksweg (deze laatste werden van gekalkte kruizen voorzien en er is een zienswijze voor ingediend).
Het 10-jarig bestaan van Animo werd gevierd in het Moks café middels een samen zijn van betrokken organisaties en personen. Een powerpoint met als titel: Animo in Vogelvlucht: van Energiegroep naar kerngroep Milieudefensie naar Animo. Aansluitend volgde er een excursie o.l.v. Fons Mandigers (Natuurmonumenten) naar de Mookerschans.
In 2020 heeft Animo in samenwerking met de gemeente een weilandje (gelegen aan de Ringbaan/Kuilseweg) in beheer genomen en omgevormd tot bloemrijk grasland. Er zijn bomen en struiken aangeplant, een insectenhotel geplaatst, paden aangelegd en de randen met een bloemrijk bijenmengsel ingezaaid. Ter ere van het 15-jarig jubileum heeft Animo hier een bankje geplaatst.
Diverse keren heeft Animo deelgenomen aan de Molenhoekdag, hebben de Maasheggen de nodige aandacht gekregen, is er bij de gemeente aangedrongen op handhaving bij De Bisselt, heeft Animo deelgenomen aan nationale opschoondagen, MaasCleanup en participeren we in gemeentelijke projecten als Omgevingsvisie en het Duurzaamheidsbeleid en in het regioproject LOB van Gennep.
Omdat het bestemmingsplan Molenhoek Zuid niet aan de wettelijke eisen voldeed, is er beroep aangetekend bij de Raad van State. Nadat aan de wettelijke eisen is voldaan is dit beroep weer ingetrokken
In 2023 heeft Animo samen met het burgerinitiatief Spelen in Mook de groene inrichting van de nieuwe speeltuin in Mook (De Schatkuul) gerealiseerd.