Spoorzone
Iedere eerste zaterdagochtend van de maand, gaan we werken op de spoorzone om nog meer biodiversiteit te krijgen.
-------------------------------------------
Het terrein (Spoorzone) omvat een strook van ca. 70 meter breed en meer dan 500 meter lang tussen de spoorlijn Nijmegen-Cuijk en het gebied van de Heumense Schans. De vlakte aan de voet van de Heumense Schans waar het terrein deel van uitmaakt, is ontstaan door zandafgraving tot aan de oorlog. Vandaar de steilte.
Na de 2e Wereldoorlog hebben zich aan het emplacement spoorgebonden bedrijven gevestigd. Deze zijn in 1992 alle verdwenen. Het meest noordelijke deel van het terrein is ondanks de bedrijvenbestemming nooit bebouwd geweest, maar vroeger wel voor materiaalopslag gebruikt. Door de jarenlange braakligging is er bijzondere flora ontstaan en samen met de aanwezige reptielen maakt het dit gebied voor Nederlandse begrippen zeer uniek.
Meer dan 2000 soorten zijn waargenomen waarvan ca 200 zeldzaam tot zeer zeldzaam. Gezien de relatief kleine oppervlakte een uitzonderlijke biodiversiteit! Grote bremraap, torenkruid, hazelworm, zandhagedis en gladde slang komen in het gebied voor. Opslag van bramen komt veel voor en dreigt deze zeldzame soorten te verdringen. Daarom is het verwijderen van bramen al jarenlang een maandelijkse klus.