Het Energiecafé Mook en Middelaar organiseert dit najaar weer een Open Duurzame Huizen route. Op 4 november stellen zeven eigenaren hun deuren open voor mensen die geïnteresseerd zijn in energiebesparing en duurzaamheid. In het bijzonder staan dit jaar Mirte en Bart in de belangstelling. Zij zijn de nieuwe klimaatburgemeesters van onze gemeente.
Bart en Mirte wonen sinds 2018 in de Kerkstraat in Mook in een jaren 70 woning. Ik ben benieuwd naar hun verhalen en hun huis! Aan de voorkant valt me niets bijzonders op aan het pand. Ik word in alle rust ontvangen door het jonge stel, zoontje Gijs van bijna twee is op de opvang. De woonkamer en open keuken zijn warm en modern ingericht. Maar tjongejonge, wat gaat daar allemaal achter schuil!
Milieu-enthousiastelingen onder elkaar
“Wij zijn allebei bioloog”, steekt Bart van wal. “ We kennen elkaar van onze studies in Nijmegen en zijn allebei vanuit ons vak begaan met zaken als klimaat, gezondheid en duurzaamheid. Misschien wel een beetje ‘milieufreaks’."
"Toen we in 2018 samen dit huis konden kopen, bleek het nodig om veel te vernieuwen aan de woning. Het tochtte bijvoorbeeld, was niet handig ingedeeld, en de cv-ketel was al wat ouder”, aldus Mirte. “Dat was eigenlijk koren op onze molen. We bezochten het energieloket van de gemeente en gingen naar diverse bijeenkomsten van het Energiecafé om ons te oriënteren. Daar deden we tips en ideeën op en konden we meedoen met de zonnepanelenactie. Ook legden we er contact met hele gedreven mensen, onder wie Joris Looman, een eerdere energieburgemeester. En Joris heeft het eerst contact gelegd voor deze rol."
Wat houdt dat in, klimaatburgemeester zijn
Bart enthousiast: “We willen als ambassadeurs een gezicht geven aan de menselijke kant van verduurzamen, van bewust met klimaat bezig zijn bij het aanpakken van je huis. We willen laten zien hoe het kan en anderen inspireren, bijvoorbeeld door tips en ideeën uit te wisselen en steeds van elkaar te leren.”
Hoe hebben jullie zelf de verduurzaming aangepakt
“We hebben vooraf onze ambities bepaald: we willen een duurzaam, gezond en comfortabel huis. Dat betekent onder andere energievriendelijk, schone lucht, behaaglijke temperatuur, duurzame bouwmaterialen.
En als we het doen, doen we het goed. Dat betekent voor ons stapsgewijs aan de gang vanwege de beschikbare tijd en het beschikbare geld. We hebben van boven naar beneden gewerkt. En natuurlijke momenten aangegrepen, zoals bijvoorbeeld toen de cv-ketel het begaf deze vervangen door een warmtepomp.”
Wat hebben jullie allemaal nog meer vervangen
"We hebben in de loop der jaren de vloer en het dak geïsoleerd, een nieuwe keuken op een nieuwe plek gezet, voorzetwanden in de kamers geplaatst met goede isolatie, we plaatsten nieuwe kozijnen met triple glas, legden vloerverwarming aan, stuukten een wand met leem, en hingen een ventilatie-unit in de woonkamer met warmte terugwinning. En binnenkort krijgen we een warmtewand in ons kantoortje. Lijkt ons heerlijk, want we werken veel vanuit huis!
Het binnenklimaat houden ze in de gaten met een fijnstofmetertje van Ikea en een CO₂ meter. “Bart zoekt steeds vooraf online van alles uit”, vertelt Mirte. “ Hij maakt een gedegen plan voor materialen. En hij kan heel veel zelf maken of installeren, vaak met behulp van tips en fora op internet. Zelfs de warmtepomp is hem grotendeels zelf gelukt!“.
Ook buiten werken ze aan duurzaamheid en biodiversiteit. De regengoot is afgekoppeld van het riool en het water wordt geïnfiltreerd in de grond. "We hebben veel inheemse en eetbare planten gekozen die tegen droogte kunnen. Wij hebben bijvoorbeeld klavergras gezaaid. Hoef je niet te sproeien en maar 1x per maand te maaien. Lekker makkelijk!”
Wat hebben jullie voor tips
"Het is natuurlijk afhankelijk van je budget, van wat je zelf kunt en wat je moet laten doen. Maar ook met een klein budget kun je beginnen. Bepaal je prioriteit en maak een stappenplan. Handig zijn bijvoorbeeld lijstjes op internet met "Ik heb 100 of 1000 of 10.000 euro beschikbaar, wat kan ik daarmee aanpakken". Benut de natuurlijke momenten als je toch gaat verbouwen. Maak gebruik van subsidies (info bij Energiecafé en Duurzaamheidsloket).
Ga op zoek naar de energieslurpers in jouw huis. Bijvoorbeeld tocht, of een stand-by apparaat dat onnodig 24/7 stroom gebruikt, een te grote of verkeerd afgestelde boiler of cv-ketel. Schakel als je wilt een energiecoach in. Wij hebben er al veel geld mee verdiend.
Denk daarbij ook wat verder dan de financiële terugverdientijd. Gezondheid en comfort zijn niet in financiële besparing uit te drukken. Maar wel in kwaliteit van leven! Ook in het huishouden denken we aan het klimaat. We maken er gewoon een sport van.
Mook en Middelaar het zuinigst met stroom
In De Gelderlander van 16 oktober stond dat onze gemeente van alle Limburgse gemeentes de grootste stroombesparing heeft gerealiseerd. In 2022 7% minder dan in 2021. Hoe denken jullie dat dat komt? Bart: " Het valt wel op dat hier in de kernen ontzettend veel zonnepanelen liggen. Misschien vanwege de kortingsactie? En dat de vele activiteiten en adviezen van het Energiecafé meehelpen sluiten we ook niet uit."
Wat verwachten jullie 4 november van jullie Open Huis’
We gaan hier op tafel wat zaken uitstallen zoals metertjes en allerlei gebruikte materialen. We willen veel laten zien en vertellen.
En we hopen vooral dorpsgenoten te spreken en te inspireren, en elkaar leren kennen!
Hier vind je meer informatie over de Open Huizenroute.
___________________________________________________
Ik zou zeggen ga kennis maken met dit leuke, enthousiaste en deskundige stel. Je wordt ongetwijfeld wijzer van hun aanpak en ervaring!
18 oktober 2023
Loes Meijer, buurtverbinder Maasburen.nl