Nog net voor de sneeuwbuien heb ik een heel gezellig gesprek gehad met Kees, Chantal en Madeleine.
- Even kennis maken.
Chantal (26), Kees en Madeleine (56) hebben sinds ergens vorig jaar restaurant de Boei overgenomen en omgedoopt tot eetcafé Buitengewoon. Buitengewoon zijn ze in alle opzichten. Daar kom je verderop in dit verhaal wel achter. Madeleine is geboren op Texel en erg zorgzaam maar weet ook haar mannetje te staan als het nodig is. Kees is geboren in Rotterdam, van alle markten thuis en heeft over de hele wereld gewerkt, waar hij de lokale keukens aldaar goed in zich op heeft genomen. Niet alleen om te eten maar ook om te leren hoe en met welke ingrediënten het eten wordt klaargemaakt. Hij heeft 15 jaar gevaren als chef -kok en in zijn menu’s maakt hij gebruik van al die internationale invloeden. In Los Angeles heeft hij het streetfood ontdekt. Dat maakt hij met de authentieke ingrediënten, die door een bedrijf in Deventer worden geïmporteerd. In Suriname heeft hij de originele trassi leren maken en voor de Indische keuken heeft hij aldaar een opleiding gevolgd bij Conimex. Kees heeft 10 jaar in de Sales gewerkt maar de horeca bleef trekken. Daarom is hij daarna als interim bij restaurants gaan helpen om alles weer draaiende te krijgen. Hij is ook iemand die altijd een uitdaging nodig heeft. Zo hebben ze samen in Tegelen een oud klooster, dat menig dakloze opving, omgewerkt naar een goed lopend bedrijf voor evenementen, bedrijfsbijeenkomsten en feesten. De winst ging naar de goede doelen projecten en de voedselbank. Daarna zijn ze in contact gekomen met de eigenaar van Eldorado en op zijn camping Klein Canada in Afferden, de eetgelegenheden gaan beheren.
Chantal en haar oudere zus zijn vlakbij Den Helder opgegroeid, waar haar zus met haar man en twee kinderen nog steeds wonen. Chantal is de eigenaresse van eetcafé Buitengewoon en werkt sinds haar 16e in de horeca en heeft ook in de commerciële kant daarvan veel ervaring. Toen haar vader in 2019 een herseninfarct kreeg, heeft zij de touwtjes in handen genomen. Voor Buitengewoon regelt zij dan ook alle marketing, de administratie en alle andere rompslomp. Ze heeft een verfrissende kijk op het leven maar ook de normen en waarden van de oude stempel, die ze van haar ouders heeft meegekregen, zal ze zeker niet vergeten. Kees zwaait in de keuken de scepter en Madeleine helpt waar ze kan. Zij blijft ook de eetgelegenheden van Klein Canada in de gaten houden .
- Wat vinden jullie van de inwoners en omgeving van onze dorpen.
Eensgezind zeggen ze dat de mensen vriendelijk en open zijn. Tijdens het flyeren in onze gemeente en de dorpen om ons heen hebben ze heel wat praatjes gemaakt en ook van onze mooie omgeving kunnen genieten. De Elzenstraat met het weidse uitzicht, de Riethorsterweg met het zicht naar de Jansberg maar ook de Heikantseweg vinden ze mooie wegen. En natuurlijk hun mooie plekje aan de Mookerplas niet te vergeten, met het terras met het mooie uitzicht. Ze merken dat de mensen zich thuis voelen bij hen en ook aan durven geven wat hun wensen zijn. Zo heeft een kleindochter hen hartelijk bedankt voor wat zij voor hun Opa en Oma heeft gedaan. Oma wilde wat lekkere hapjes voor Opa meenemen, die in het verzorgingstehuis zit. Natuurlijk wordt daar dan iets heel speciaals van gemaakt. Oma en kleindochter waardeerden dat en op die manier kun je echt een lichtpuntje zijn in iemands leven. Daar doen ze het voor.
- Toekomstplannen.
Allereerst willen ze dat hun restaurant een warm bad wordt voor mensen, waar iedereen zichzelf kan zijn. Hun motto is: Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Ze gaan ervoor zorgen dat er een huiselijke sfeer heerst, door de inrichting maar ook door de mensen die er werken en het eten dat wordt geserveerd. Hun plekje moet ook een sociale functie hebben voor de inwoners van Plasmolen en Middelaar, los van de jachthaven. Enkele oude personeelsleden hebben ze weer in dienst genomen en daar zullen zeker nog jongelui uit de buurt bij komen, dus meld je aan ! Ook voor hen wordt gezorgd met een goede maaltijd, een luisterend oor en een oplettend oog.
De menu’s die worden geserveerd moeten niet te pretentieus zijn, betaalbaar en gemaakt van goede ingrediënten. Zoals het streetfood uit LA en de pizza’s, die in Bologna worden gemaakt tot en met de tomatensaus en de mozzarella. Daar gaan ze dan in de shock freezer en hier worden belegd Ze hebben een nieuwe Italiaanse koffieleverancier met de bijbehorende koffiemachine voor een lekker bakkie. Ook willen ze gebruik gaan maken van lokale producten. Er zijn nog meer plannen om de gemeenschappelijke behoeften van onze inwoners in te vullen. Zoals optredens met buffetten, catering op locatie en als het mogelijk is, voedzame maaltijden warm thuis aanleveren voor degenen die de deur niet uit kunnen. Gewoon dagelijkse maaltijden zodat mensen geen opwarmmaaltijden hoeven te nemen. Plannen genoeg en dan misschien ook de droom om nog meer horecabedrijven in ons mooie Maasduinen gebied te realiseren. Voor Pa dan want hij blijft behoefte houden aan uitdagingen maar eerst maar eens hier beginnen en Chantal zal zeker in de gaten houden dat hij ook aan zijn gezondheid denkt.
Het was een heel gezellig gesprek en we schrokken toen bleek dat het bijna 2 uur had geduurd. Er moest natuurlijk ook nog gewerkt worden. Voor Valentijn hebben ze al heel wat bestellingen binnen maar ook daar wordt met de individuele wensen rekening gehouden. Wel of geen vlees, wel of geen zoetigheid wat dan ook. Maak je wensen kenbaar en er wordt naar een bijpassend menu gezocht.
Veel succes met alles Chantal, Kees en Madeleine en zeker tot ziens!