Naam: Loes Meijer Geboren: 1954 Woont in: Mook Sinds: 2006
Ik ben getrouwd en heb twee zonen, die in Utrecht en Rotterdam wonen, en twee kleindochtertjes. Na mijn studie pedagogiek in Nijmegen heb ik ruim 25 jaar in de Randstad gewoond en gewerkt. Daarna was ik van 2005 tot eind 2017 adviseur en afdelingshoofd Welzijn en Zorg bij de gemeente Den Bosch.
Waarom woon je hier graag:
Toen de kinderen de deur uit gingen zijn we gaan zoeken in Brabant en rond Nijmegen. Als kleindochter van een binnenvaartschipper en groot liefhebber van het Hollandse rivierenlandschap wilde ik erg graag aan het water wonen. We hadden het geluk om dat in Mook waar te kunnen maken. En nog elke dag ben ik er blij mee. Een prachtig uitzicht, steeds wisselende luchten, passerende schepen, en dat alles in het centrum van het dorp. Winkels, huisarts en bushalte dichtbij. Een leuke gemixte buurt zowel qua huizen als qua bewoners. En ja over bos, hei, bergen en overig natuurschoon hoef ik natuurlijk niemand hier iets te vertellen. Mook zou van mij alleen nog wat dichter tegen Nijmegen aan mogen liggen.
Buurtverbinder sinds:
Eind 2016
Waarom ben je buurtverbinder geworden?
Ik kende het fenomeen digitaal dorpsplein al via mijn werk in Den Bosch, en dat leek me wel wat. Het brengt reuring in een dorp of wijk, zag ik, en het helpt mensen om elkaar en allerlei leuke activiteiten kunnen vinden. Wat een verrassing toen ik van mijnbuurtje.nl hoorde dat ook de gemeente Mook met zo’n platform wilden beginnen. Ik heb me meteen bij de informatiebijeenkomst juni 2016 opgegeven als buurtverbinder. Ik geloof in de meerwaarde van een online dorpsplein. En voor mij sneed het mes aan twee kanten. Omdat ik meer dan fulltime van huis was vanwege mijn baan, had ik in Mook nog maar weinig nieuwe contacten opgedaan. Dus dit was voor mij meteen een mooie kans om verder in te burgeren in Mook.
Mijnbuurtje.nl, de moederorganisatie van inmiddels al 50 digitale dorpspleinen in Nederland, heeft ons in het najaar van 2016 een training als buurtverbinder gegeven. En zo had ik ineens een stuk of zes collega’s in de buurt!
Wat houdt het werk in?
Wij zijn met zeven vrijwillige buurtverbinders, die mooi verspreid wonen over de kernen. We stimuleren mensen en organisaties om informatie, verhalen, foto’s, of oproepen te plaatsen op MaasBuren. Als daar digitale assistentie bij nodig is, dan helpen we. We zijn zoveel mogelijk van de partij met een stand of flyers bij grote bijeenkomsten, bijvoorbeeld bij een informatiebijeenkomst of de Molenhoekdag. Je kunt ons ook uitnodigen om voor je club of organisatie wat te komen vertellen. En door onze groeiende kennis van wat er allemaal te doen is en te halen valt, kunnen we mensen of organisaties met elkaar in contact brengen. Zo vervullen we een verbindende rol tussen de echte en de online wereld. Tot slot bewaken we dat er geen discriminerende, seksistische, of opruiende stukjes op komen. We willen een veilig en vertrouwd platform zijn voor iedereen in onze gemeente.
Elke buurtverbinder heeft ook eigen kwaliteiten en taken, we vullen elkaar aan.
Mijn specialiteit is het interviewen van dorpsgenoten en ondernemers, ik houd de mailbox bij van , en ik onderhoud de contacten met de gemeente.
Mijn leukste ervaring als buurtverbinder
Het meeste plezier beleef ik aan de gesprekken met mensen die ik mag interviewen over hun werk en leven in onze dorpen, zoals de oude pastoor, of onlangs met boer Spierings van de Landwinkel. Mooi om kennis te maken en om een inkijkje te krijgen in wat hen beweegt, hoe ze werken of wonen en wat ze in het dorp betekenen. Ook heb ik zelf via MaasBuren ontdekt wat er allemaal dagelijks te doen is in onze kernen. Kijk maar eens in de goedgevulde agenda of de site. Zo heb ik bijv. een leuke presentatie over Zuid Afrika bijgewoond, waar ik anders nooit van zou hebben geweten.
Wat vind jij de meerwaarde van Maasburen.nl voor onze dorpen?
Het is een platform van en voor alle dorpsbewoners. Het wordt door de mensen en verenigingen en ondernemers zelf gevuld. Zo bouwen we stap voor stap een steeds completer beeld van wat alles wat er speelt in onze kernen. Een plek waar alle informatie die verspreid is over verschillende plekken samenkomt. Zeker nu de streekbladen en de regionale pers steeds minder berichten over kleine kernen, kan Maasburen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Het is geen anonieme website, maar een vertrouwde plek waar je van alles kwijt kunt en kunt vragen.
Verenigingen, hulpverleners en ondernemers kunnen hun aanbod goed onder de aandacht brengen. Klanten of leden of vrijwilligers werven, alles kan. Ons bereik wordt steeds groter. Alleen in 2018 al meer dan 10.000 unieke bezoekers en 100.000 bekeken pagina’s, en dat groeit nog steeds!
Heb je een tip voor inwoners die een vraag hebben of een initiatief?
Zet www.maasburen.nl als app op het voorblad van je telefoon, computer of tablet en blader er regelmatig eens doorheen, dan blijf je gemakkelijk op de hoogte. Wil je zelf foto’s, berichten of advertenties of activiteiten plaatsen, schrijf je dan in zoals met een knop staat aangegeven in de oranje balk. Dat is supersimpel. Kom je er niet uit mail dan naar . Wij zijn altijd bereid even te komen helpen, ook aan huis.
Misschien heb je zelf een initiatief, wil je bijvoorbeeld een eetclub beginnen, zoek je medewandelaars, wil je wel een hondje uitlaten voor iemand: zet het er dan op!
En tot slot: gebleken is dat mensen het heel leuk vinden om een impressie of verslagje te bekijken van een bijeenkomsten die ze gemist hebben. Dus ben je toch ergens, maak er dan even een kort stukje of foto van en plaats het. Zo bouwen we samen aan onze lokale gemeenschap!