De Mookse gemeenteraad heeft de afgelopen twee jaar kansen laten liggen om de bijzondere natuur in de Spoorzone voorgoed te beschermen. Herhaaldelijk wilde onze VVD fractie de bestemming wijzigen van bedrijventerrein naar natuur, maar daar zagen andere partijen geen meerwaarde in. Althans, dat bleek niet uit hun stemgedrag. Terecht dat Animo nu opnieuw aan de bel trekt om de natuur te beschermen, vandaar dat de VVD binnenkort opnieuw een voorstel doet om de bestemming eindelijk aan te passen.
“We geven de overige drie partijen gewoon een nieuwe kans”, aldus fractievoorzitter Cornelieke van den Bergh, “omdat ze in 2023 nog tegen het aanwijzen van de spoorzone als natuurgebied waren, maar nu hopelijk wel de noodzaak hiertoe zien.” Toen het Sweco rapport over de verkeersproblemen A73-Groesbeek op 16 maart 2023 ter kennisgeving voorlag hebben alle partijen voorstellen gedaan hoe het college verder zou moeten. Vanuit de VVD fractie werd een amendement ingediend om het gebied een natuurbestemming te geven en vooruitlopend op die bestemmingsplanwijziging al te zorgen voor natuurbescherming. DGP, PvdA en GroenLinks stemden destijds tegen.
Van den Bergh: “Wellicht kwam het besluit toen voor de drie partijen te vroeg. Ondertussen hebben we als VVD niet stil gestaan, er was tot op de dag van vandaag geen politieke meerderheid te vinden voor aanwijzen van een natuurgebied maar ons is wel een tussenstap gelukt. Op 2 november 2023 werd een motie van ons en de DGP aangenomen waarmee we hebben uitgesproken: ‘als uitgangspunt geldt dat de spoorzone primair dient voor natuur en in de toekomst waar mogelijk in het zuidelijke deel geschikt is voor woningen in een groene omgeving’. Laat duidelijk zijn, voor de VVD was en blijft woningbouw in de spoorzone zeer onwenselijk en we achten de kansen ook vrij klein dat het er ooit zou komen. Maar het belangrijkste resultaat was dat een raadsmeerderheid, ondanks opnieuw tegenstemmen van PvdA en GroenLinks, eindelijk heeft uitgesproken dat de spoorzone primair natuur is!”
Voor de VVD fractie is duidelijk: de spoorzone is natuur en moeten we ook als zodanig beschermen. Daar past een degelijk beheerplan bij uitgevoerd door een professionele organisatie, wat ons betreft kan dit bijvoorbeeld door Natuurmonumenten worden gedaan. Wij zullen opnieuw een voorstel indienen bij de raad om het college op te roepen de bestemming van het gebied nog dit jaar te wijzigen en gekoppeld aan het duurzaamheidsbeleid, met daarin aandacht voor onder andere biodiversiteit, ook een beheerplan voor de bijzondere natuur in de spoorzone op te stellen. Wij hopen op steun van de andere partijen!