Het Afvalcafé is alweer ruim een jaar iedere eerste zaterdag van de maand te vinden in het LOP. De voortrekkers van dit initiatief, Trudy Alders en Flory Poels-Huls blikken terug.
Omdat de hoeveelheid restafval in onze gemeente op basis van landelijke afspraken fors omlaag moet stemde in 2021 de Mookse gemeenteraad in met ‘omgekeerd inzamelen. Restafval wordt dan niet meer bij de huizen opgehaald, maar moet door de inwoners zelf naar een ondergrondse container worden gebracht. Dit besluit stuitte op weerstand onder de inwoners.
Er werd door enkele inwoners een digitale petitie opgestart onder de titel ‘Stop de Afvalstrop’. Het resultaat was dat inwoners ervan bewust waren dat er beter gescheiden moest worden, maar dat dit ook kon door onze grijze kliko voor het restafval te behouden.
Focusgroep afval
Ondertussen had de gemeente een focusgroep opgericht. Hierin zaten inwoners en vertegenwoordigers van de gemeente, met als doel het hele proces van ‘omgekeerd inzamelen’ goed te laten verlopen.
Al gauw werd duidelijk dat het inwonersgedeelte helemaal niet voor de ondergrondse containers was. Maar dat zij het wel belangrijk vonden dat het afval beter gescheiden moest worden om de landelijke doelstellingen te halen. Toen ontstond uit de groep het idee van een Afvalcafé, net zoals er een Energiecafé is gekomen.
Ludiek verzet, met serieuze inzet
Het Afvalcafé is een ludiek verzet tegen de ondergrondse afvalcontainer. Wat heeft het Afvalcafé tegen de ondergrondse afvalcontainer:
- Allereerst wordt er gepropagandeerd dat ouderen en gehandicapten zolang mogelijk zelfstandig moeten blijven. Dit betekent dat zij straks met de zak restafval op hun rolstoel of rollator naar de ondergrondse container moeten gaan sjouwen. Of ze moeten het aan hun buren vragen en zoiets doe je ook niet gauw.
- Een ondergrondse afvalcontainer bevordert ook ‘naastplaatsing’, het dumpen van troep en huisvuil naast de container, waardoor er ook overlast ontstaat voor omwonenden.
- Ook zullen omwonenden niet blij zijn dat er 24/7 gebruikgemaakt kan worden van de ondergrondse container.
- Bovendien is niet bewezen dat er door dit systeem minder restafval komt. Mensen doen misschien wel meer in de gft-kliko, omdat deze gratis is.
- En waarschijnlijk worden er meer kilometers met de auto gemaakt om een zak restafval weg te brengen.
We willen wel dat er beter afval gescheiden wordt, maar met behoud van onze grijze kliko.
Na contact met de dorpsraad is het Afvalcafé in september 2022 gestart in het LOP met haar afval-informatie-café dat elke eerste zaterdag van de maand plaatsvindt. Het idee erachter is dat als er minder restafval overblijft, de komst van de ondergrondse containers tegen te houden is. En natuurlijk het is goed voor het milieu. In de agenda van de dorpsraad en op Maasburen.nl kunt u zien wanneer het Afvalcafé open is.
Het gaat best goed, maar…
Veel inwoners zijn al best goed in afval scheiden, maar er is beslist winst te boeken. Uit cijfers van de gemeente bleek dat dit jaar bijna 30 procent van het restafval uit gft-afval bestaat. We zijn gestart met een quiz, waarbij inwoners konden invullen waar hun afval thuishoort. Gft (groente-, fruit- en tuinafval), PMD (plastic, metalen, drinkpakken) en restafval.
Hoewel er al veel goed gescheiden wordt, zijn er toch diverse producten die in de verkeerde bak of zak terechtkomen. Hondenpoep(zakjes) worden bijvoorbeeld in de gft-bak gegooid, maar moeten bij het restafval. Koffiecups zijn restafval en horen niet in de gft-bak en visresten gaan weer wel in de gft-bak (en niet bij het restafval).
Wij van het Afvalcafé proberen mensen te helpen om te zorgen dat we in Mook en Middelaar steeds beter worden in het scheiden van afval. Ook wijzen we inwoners erop dat ze de Dar-app op hun telefoon kunnen installeren. Als u niet weet in welke afvalbak of -zak iets hoort, vindt u daar het antwoord. Heel gemakkelijk!
NIEUW! Extra ondersteuning door afvalcoaches van de DAR
We hebben ook veel contact met de DAR. Vanaf januari 2024 krijgen we extra hulp van twee afvalcoaches van de DAR tijdens de Afvalcafés in het LOP. Zij hebben een speciaal Afvalspel ontwikkeld en u kunt ze alles vragen over het scheiden van afval.
Heeft u vragen, dan bent u van harte welkom bij het Afvalcafé.
Trudy en Flory (website Afvalcafé)
__________
Onder het motto 'Molenhoek pakt aan' roept de dorpsraad Molenhoekers op om projecten in te dienen die de leefbaarheid in het dorp beter, mooier of veiliger maken. Samen werken we aan een leefbaar Molenhoek. Heeft u een goed idee? Maak er, net als het Afvalcafé, een MPA-project van en neem contact op: . De dorpsraad kan u op velerlei manieren ondersteunen om uw idee of plan te realiseren.
__________
< Terug naar homepage Dorpsraad Molenhoek.
< Meer over Molenhoek Pakt Aan.