Het gebeurt weleens: de telefoon kan geen verbinding maken met een buitenlands netwerk. Terwijl je gewoon binnen de EU bent. Heb je toch internet nodig, bijvoorbeeld om Google Maps als navigatie-app te gebruiken? Doe dan het volgende:
Maakt de telefoon geen verbinding, dan is wifi je beste vriend. Heb je een navigatie-app nodig om het (vakantie-)adres te bereiken? Probeer dan na aankomst in het land direct verbinding te maken met het mobiele netwerk. Lukt dat niet? Maak dan verbinding met een openbaar wifi-netwerk. Bijvoorbeeld dat van het vliegveld of een restaurant. Download daarna in Google Maps de kaarten die je nodig hebt voor offline gebruik. Let op: gebruik deze verbinding niet om persoonlijke gegevens te delen.
Zet de functie om automatisch te verbinden met een netwerk uit en verbind handmatig met een ander netwerk.
Neem contact op met de provider. Bepaalde instellingen op de telefoon kunnen ervoor zorgen dat het verbinden met een mobiel netwerk niet lukt. De provider weet vaak welke instellingen dat zijn.
Kan de telefoon van je reisgenoot wel verbinding maken met het mobiele netwerk? En heeft deze persoon een (grote) databundel? Dan kan je reisgenoot een hotspot maken van het apparaat. Verbind je telefoon met de hotspot en je kunt internetten. Let op: de data die jij verbruikt, gaan af van de bundel van je reisgenoot.
Vermijd (met name buiten de EU) onnodige kosten en koop in het buitenland een lokale simkaart. Veel telefoons hebben inmiddels ruimte voor twee simkaarten. Je blijft dan gewoon bereikbaar op je Nederlandse nummer. Op de lokale simkaart zet je prepaid-tegoed. Daarmee gebruik je het lokale mobiele netwerk. Zo hoef je niet bang te zijn voor onverwachte kosten.