Vanmiddag, vrijdag 15 november, was het een moment van herinnering en eerbetoon in het hart van Mook. Bij het gemeentehuis stonden tientallen mensen bijeen, waaronder de burgemeester, Inge van Dijk, en verschillende nabestaanden van de mensen die centraal stonden bij deze bijzondere gelegenheid. Het was een middag die de herinnering levend hield van de families Witting en Jacobsohn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel verloren.
Om 14.00 uur begon de herdenking met een wandeling naar Rijksweg 128, waar broer en zus Witting ooit woonden en waar zij op tragische wijze hun leven verloren in de verschrikkingen van de oorlog. Daar hield Nico van Kessel van het Erfgoed Platform Mook een korte toespraak waarin hij de aanwezigen meenam in de geschiedenis van de Joden in de regio. Tevens schetste hij de geschiedenis van de familie en belichtte hij hun afschuwelijke wedervaren als Joden in de oorlog.
Na zijn woorden was het moment aangebroken om de Struikelstenen te onthullen. Een van de verre nazaten veegde het zand weg dat de gedenkstenen bedekte, en in dat stille gebaar werd het verleden zichtbaar. Twee Struikelstenen werden onthuld ter nagedachtenis aan de familie Witting, een krachtige herinnering aan de onvoorstelbare pijn en het verlies van deze familie.
De groep vervolgde de route naar De Hove, waar ze stilstonden bij nummer 13/15, het huis van de familie Jacobsohn. Hier werd opnieuw de geschiedenis van een Joodse familie verteld, waarvan de leden tijdens de oorlog eveneens hun leven verloren. Ook hier werden twee Struikelstenen onthuld, en weer werd het verleden in het heden gebracht door een nabestaande, die sprak over het leed van zijn voorouders en hun dramatische lot.
Na de ceremonie werden de aanwezigen uitgenodigd voor een moment van samenzijn in Môks Café, waar een kop koffie, thee en Limburgse vlaai werden geserveerd. Dit was een gelegenheid om samen herinneringen te delen en de geschiedenis levend te houden. Tijdens deze bijeenkomst werd een schilderijtje gepresenteerd, een object dat na decennia weer in handen van de familie kwam – een symbolische en ontroerende terugkeer van een stukje geschiedenis.
De middag werd afgesloten met een korte toespraak van een bekende van de familie, waarna het slotwoord werd verzorgd door de burgemeester die het belang van herinnering aan deze verhalen onderstreepte.
Deze middag was niet alleen een herdenking van de familie Witting en Jacobsohn, maar ook een krachtig moment van reflectie en bewustwording. In het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam vind je de volgende tekst: “Jij weet het nu. Vergeet het niet. Wees verschillig.” Een boodschap die deze gedenkwaardige middag perfect samenvat: de geschiedenis mogen we nooit vergeten, en het is aan ons om een verschil te maken in de wereld van morgen.
Wilt u het verhaal van de Struikelstenen lezen, klik dan op onderstaande link: