Wat hebben treinmachinisten en delicatessen met elkaar te maken? Ogenschijnlijk niets maar in Molenhoek alles. Twee jonge ondernemers, Paulien Tordoir en Jonno Fijn, hebben sinds zaterdag 23 oktober een winkel geopend waar je allerlei lekkers kunt kopen.
Hoe het begon
Paulien heeft de banketbakkersopleiding gedaan in Nijmegen. Jarenlang heeft zij samen met haar zus Marleen (van de wolwinkel de Wolproeverij, ook in het winkelcentrum), op bestelling gebakken onder de naam La Rochelle. Door de hobbymatige prijsstelling viel er voor twee personen niet voldoende inkomsten uit te halen en zijn zij er mee gestopt.
Omdat Paulien graag in loondienst wilde gaan werken en als dagelijkse bezigheid iets totaal anders wilde gaan doen heeft zij op een bepaald moment gesolliciteerd bij NS als machinist. Een vreemde ‘move’ zou je zeggen maar haar partner Jonno werkte bij NS als conducteur en machinist. Zij werd direct aangenomen. Na een interne opleiding van een maand of tien en een examen was ze volleerd machinist. In het begin kreeg ze een klein pakket lijnen zoals Nijmegen-Zwolle, Nijmegen-Roosendaal en Nijmegen-Schiphol om de trajecten te leren kennen. Na zestig dagen werd het aantal lijnen uitgebreid en heeft ze vervolgens het hele land door getreind.
Het spoor
In het begin van de coronatijd gingen zij en Jonno nadenken over wat ze naast het spoor zouden willen gaan doen. Het spoor was Pauliens werk maar niet haar hobby en passie.
Na en naast een spoorcarrière hebben ze beide besloten iets anders te gaan doen, iets waar ze hun hart hebben liggen. Voor Paulien was dat natuurlijk bakken en voor Jonno was dat de supermarkt met mooie producten. Dat kwam ook omdat hij in zijn jonge jaren bij supermarkt Emté heeft gewerkt. Daar kreeg hij de gelegenheid een verdere loopbaan in de retail te beginnen maar hij koos toch voor het spoor. Daar werkt hij nog steeds parttime maar heeft de belangstelling en interesse voor het supermarktwezen altijd gehouden. Paulien probeerde aanvankelijk nog een parttime baan te behouden bij het spoor maar door de onregelmatige werktijden was dat niet te combineren met de verbouwing en de openingstijden van de winkel. Afgelopen september heeft ze daarom na zes jaar ontslag genomen. Samen met Jonno heeft zij de laatste dag dienst gedaan en haar laatste rit gemaakt. Vanaf die dag heeft hun beider leven een nieuwe wending gekregen.
Soorten winkels
Aanvankelijk hadden ze het idee om een rijdende winkel te beginnen. De producten die ze thuis maakten konden ze dan verkopen in de winkelwagen. Jonno zegt dat een rijdende winkel tegenwoordig iets totaal anders is dan vroeger. Heden ten dage rijden die winkels nog en zijn supermooi en heel modern. Met een vertegenwoordiger van een organisatie die dat soort winkels verkoopt hebben ze gesprekken gevoerd. Hij vertelde dat er normaal een à twee aanvragen per jaar zijn voor een dergelijke winkel, maar nu in coronatijd waren er wel dertig. Hij raadde hen aan een rijdende winkel over te nemen want zo’n winkel beginnen in een gebied wat nog ontgonnen moet worden is een te riskante onderneming. Daar werd dan ook van af gezien.
Daarna kwam het idee een buurtsuper over te nemen. Zij kregen in de zomer van 2020 een winkel aangeboden in Melderslo bij Venray. Een perfecte winkel met een eigen bakkerijtje, maar de reistijd van Molenhoek naar Melderslo vonden ze te groot, want alleen Paulien heeft een rijbewijs, ze wonen hier prettig in Molenhoek en willen eigenlijk niet weg. Dus dat idee werd ook verlaten.
Café Maxima
Vanuit hun woning kijken ze uit op het plein van het winkelcentrum. Daar zagen ze, enigszins verscholen in een hoek, een pand dat al jaren leeg stond. Het was de plek van het voormalige café ‘Maxima’. Het pand was alleen te huur en erg duur, maar wel een mooie locatie voor een winkel. Omdat de Spar op zondag dicht was (bij de vorige eigenaar) zou hun winkel, als ze daar zouden beginnen, niet levensvatbaar zijn. Het winkelcentrum leefde niet en zondags was het een dooie boel. Nadat de Spar twee jaar geleden een nieuwe eigenaar kreeg en zondags wel open ging en toen er ook nog een ijscafé werd geopend begon het centrum te leven. Het werd steeds gezelliger en de terrasjes liepen vol. Toen vonden Paulien en Jonno het tijd contact op te nemen met de investeringsmaatschappij die het pand in de hoek bezat en hebben zij het kunnen kopen.
Nieuwe winkel
Met behulp van Pauliens vader, moeder en zus werd de verbouwing van het pand vervolgens grondig aangepakt. Het voorste deel werd winkel en het achterste deel werkruimte. Het resultaat mag er zijn.
Zaterdag 23 en zondag 24 oktober hebben ze een vliegende start gemaakt; het was heel druk in de winkel. De mooiste ervaring tijdens de openingsdagen was dat ze zagen dat mensen ondanks de drukte rustig wachtten op hun beurt en dat iedereen vriendelijk was en met elkaar een praatje aanknoopte.
De sfeer, inrichting en het assortiment zijn verrassend. De geur van vers gemaakte en gebakken spullen prikkelt de zintuigen en is een heerlijke binnenkomer. De prijzen zijn zodanig dat mensen aangespoord worden terug te komen.
Assortiment
Vanwege haar beroep als banketbakster bakt Paulien heerlijke taarten. Zus Marleen en moeder Annemieke zorgen bij drukte voor extra steun door het bereiden van maaltijden, het opruimen en afwassen. Door het vele reizen hebben Paulien en Jonno allerlei plekken bezocht met bijzondere producten. Sommige daarvan hebben ze in hun assortiment opgenomen. Ook door contacten te leggen met kleine regionale leveranciers zijn ze aan bijzondere producten gekomen. Ook hadden ze nog contact met de leverancier die supermarkten bevoorraadde en die met hen meedacht over de verwezenlijking van hun idee van een delicatessenwinkel. Het resultaat is dat die organisatie het merendeel van de producten levert die ze nu in hun winkel verkopen.
Openingstijden
Maandag, dinsdag en woensdagochtend is de winkel gesloten. In die dagen doen ze de administratie en worden de bestellingen gedaan. Woensdagmiddag tot en met zondag is de winkel geopend. In de zomer is de zondagopening van belang zeker voor de wandelaars en fietsers die het dorp aan doen. Om meer toeristen te trekken moet dan wel de bewegwijzering vanaf het station naar het winkelcentrum verbeterd worden. Een schone taak voor de gemeente.
Dromen
Paulien en Jonno verheugen zich op de samenwerking met de andere winkeliers want je kunt in een winkelcentrum als in Molenhoek niet in een eigen bubbel gaan zitten. Zij hopen van het winkelcentrum een levendig geheel te maken waar veel mensen op af komen. Zij ondernemen vanuit hun hart. Het gaat er hun om dat mensen blij zijn dat zij er zijn en dat zij een assortiment hebben dat een aanvulling is op het bestaande. Zij willen elkaar als winkeliers en ondernemers versterken in plaats van elkaar beconcurreren.
Hun droom is voor een groot deel werkelijkheid geworden maar er blijft nog veel te dromen over. Zij willen bij mooi weer naar buiten om hun producten aan te prijzen en proeverijen organiseren om de mensen te laten zien hoe producten gecombineerd kunnen worden b.v. een speciaal bier met een kaasje. Tevens willen ze bij tijd en wijlen hun assortiment veranderen en uitbreiden om de nieuwsgierigheid van de mensen te blijven prikkelen.
Kortom: Delicatessenwinkel ‘Fijne Kost’ is een prachtige aanwinst voor de veelzijdigheid van het winkelcentrum.