In ons laatste bericht op Maasburen deelden we ons succes voor het instellen van een ‘duurzaamheidsloket’ waarbij nieuwe bewoners actief worden geïnformeerd over gemeentelijke regelingen, subsidies en leningen die er zijn om je huis te verduurzamen. Maar er was een waaier aan moties en amendementen die op de Raadsvergadering van 19 september in stemming werden gebracht bij de vaststelling van het duurzaamheidsbeleid ‘Samen sterk voor duurzaaMM’. Wij hebben als fractie heel wat uren gestoken in het verder aanscherpen en concreet maken van het voorgestelde beleid wat leidde tot een aangenomen amendement om tot een werkzame en uitgebreidere definitie van biodiversiteit te komen. Alleen onze gewenste nulmeting - hoe staan we er op dit moment voor – moest worden geschrapt omdat de DGP en VVD anders het amendement niet zouden steunen.
U weet, meten is weten, nu blijft het giswerk of we de komende jaren vooruitgang boeken op het gebied van biodiversiteit.
Het GroenLinks-amendement ‘Meer Bomen’, dat werd verworpen, stelt voor toe te werken naar de 3-30-300 norm: vanuit elke woning zie je 3 bomen, in de wijk valt 30% van de ruimte in de schaduw van bomen en vanuit elke woning is er binnen 300 meter afstand een verkoelend parkje of natuurgebied. Hierbij kan de gemeente beter maatwerk bieden bij bezwaren van aanwonenden en ook inzetten op groene borders en parken op afstand van huizen.
Het was jammer om te zien dat de 2 grootste partijen het beleidsstuk verder afzwakten door de passage te schrappen om met groene leges verduurzaming te stimuleren en de eerste bescheiden aanzet met een puntensysteem voor natuurinclusief bouwen* uit het beleidsstuk te schrijven met ongegronde aannames. Een gemiste kans wat ons betreft.
Willen we een nieuwbouwwijk volgens de nu reeds achterhaalde geldende normen óf een toekomstbestendige natuurinclusieve wijk die klimaatadaptief, energiepostitief, hittebestendig en waterbergend is? De kosten gaan ook hier voor de baat uit: het is duurder om achteraf maatregelen tegen klimaatextremen te nemen dan er tijdens het bouwen alvast rekening mee te houden.
Bekijk alle stemmingen op de gemeentelijke website. Klik op de duimpjes onderaan voor een overzicht hoe partijen hebben gestemd.
* Natuurinclusief bouwen houdt in dat er wordt gebouwd met het idee de natuur in de gebouwde omgeving te versterken. Dat verhoogt de biodiversiteit, verkoeling en isolatie en is daarmee toekomstbestendig bouwen