De gemeente stopt het plan om restafval omgekeerd via centrale ondergrondse containers in te zamelen. Daarmee is het zwaard van Damocles boven het hoofd van onze inwoners verdwenen. De inzameling van restafval blijft gewoon huis-aan-huis eens per vier weken. Een belangrijk en unaniem besluit dat de gemeenteraad op initiatief van onze fractie en de coalitiepartijen heeft genomen!
Maar hoe kon het zover komen? Ons raadslid Sylvia de Vito, al jaren woordvoerder op dit dossier, legt het uit: “In 2021 stemde een meerderheid van de raad - alleen de VVD was tegen - voor de stapsgewijze invoer van omgekeerd inzamelen. Talloze ondergrondse containers en honderdduizenden euro’s zouden nodig zijn om de hoeveelheid restafval in onze gemeente te verminderen. Daar waren we als VVD van begin af aan niet van overtuigd. In de coalitieonderhandelingen konden we in 2022 gelukkig afdwingen dat dit opnieuw bekeken zou worden, onze wethouder kreeg de portefeuille duurzaamheid en ging aan de slag met dit onderwerp. En inmiddels is inderdaad gebleken dat het ook anders kan. Daar ben ik ontzettend blij mee!”
De VVD onderstreept het belang om afval te verminderen en meer grondstoffen te recyclen. De landelijke VANG doelstelling (Van Afval Naar Grondstof) is de lijn die wij volgen, daarbij is het zaak om afval beter te scheiden en daarmee de kwaliteit van alle deelstromen te verbeteren. “Natuurlijk was er werk aan de winkel”, aldus onze fractievoorzitter Cornelieke van den Bergh tijdens de raadsvergadering, “omdat we in voorgaande jaren meer dan 100kg restafval per inwoner per jaar hadden. Maar door gft-inzameling gratis te maken en door restafval iets minder vaak thuis op te halen hebben we als samenleving van Mook en Middelaar de kilo’s restafval bijna weten te halveren. In 2023 hadden we slechts 54,6kg restafval per inwoner. Wij hebben dus als gemeenschap samen bewezen dat we met zo’n kleine aanpassing van de huis-aan-huis inzameling al grote stappen kunnen zetten.”
Gelukkig heeft het succes van laagfrequente restafval inzameling en gratis gft-inzameling ook de andere politieke partijen overtuigd. Er was tijdens de afgelopen raadsvergadering politiek draagvlak om het besluit uit 2021 te heroverwegen. Daarmee is omgekeerd inzamelen eindelijk van de baan en blijft de Dar ons restafval gewoon huis-aan-huis ophalen. De aanhouder wint, ofwel de burgers die van begin af aan tegen omgekeerd inzamelen waren hebben dankzij hun goede gedrag de regie teruggepakt!