Over het festival


Bekijk hier het hele programmaboekje

Of download hier de PDF-versie


En zo begon het in 2023:

Midzomer, de zonnewende, de langste dag; deze vaak prachtige dag aan het begin van de zomer wordt in ons land nog te weinig gevierd, terwijl het in veel landen om ons heen een groot feest is. Dat willen wij ook, dachten de organisatoren van het festival.

Op 21 juni 2023 is het gelukt: Mook en Middelaar heeft een eigen Midzomerrnachtfestival! En zo zag dat er uit:


In Frankrijk wordt sinds 1982 op 21 juni het fête de la musique gevierd, een landelijk straatmuziekfestival met in steden en dorpen een fantastische, ongedwongen sfeer, waar iedereen naar buiten komt en op straat elkaar ontmoet. Bij ons begon het in 2022, toen iegte de Jong uit Plasmolen de stoute schoenen aantrok en eens rondvroeg welke muziekgezelschappen uit het dorp interesse hadden. Veel mensen bleken dit enthousiasme te delen. Al snel sloot Irma Hermans uit Molenhoek zich aan als mede-organisator en vervolgens ook Lineke en Erik Zuiderweg, Tineke Rietbergen en Patrick Gering, allen uit Mook. Met ook Muziekvereniging Middelaar erbij, die met muziek en menskracht bijdraagt, zijn alle dorpskernen in de organisatie vertegenwoordigd. Deze kleine groep wordt gelukkig ondersteund door bestaande organisaties in onze gemeente zoals Stichting Erfgoedplatform Mook en Middelaar, Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar en Stichting Mook Promotion. We werken samen met ’t Môks café, waar op het terras een van de podia zal zijn.

Wat begon als klein idee, is een geweldig feest geworden. Meer dan 30 (zeer) verschillende deelnemers/gezelschappen hebben op 21 juni 2023 opgetreden tussen 5 uur ’s middags en middernacht, verdeeld over vier podia: aan de Maaskade, bij ’t Môks café, op het Raadhuisplein en in de Kerk.

Behalve muziek wilden we ook iets om te bekijken, te eten en te drinken; dat is de markt geworden, met lokale aanbieders van lekkers en leuks - kunst, eigen creaties, kleding, sieraden, (buitenlandse) hapjes, etc. Publiek kon ter plekke een hapje eten, over de markt slenteren en optredens bekijken en beluisteren.

Om er een feest van te maken voor inwoners van alle leeftijden, was er voor de kleinere kinderen een springkussen, en voor de jeugd een pumptrack, waar met eigen skates, steps, skateboard of een bmx van Waalhalla over gereden kan worden.
Maar ook in de muzikale optredens waren kinderen en jongeren via de (muziek)scholen te horen.

De eerste editie was een fantastisch feest en we zijn op weg om ook de komende langste dag weer tot een succes te maken. De toegang blijft gratis. Muzikale groet en tot ziens op 21 juni!