In 2050 worden alle gebouwen in Nederland duurzaam verwarmd. Dat is landelijk afgesproken in het Klimaatakkoord. Door over te stappen op duurzame alternatieven voor aardgas kunnen we de gaswinning in het aardbevingsgevoelige Groningen beëindigen en de uitstoot van broeikasgassen beperken. Daarnaast zijn we minder afhankelijk van andere landen om in onze warmtewinning te voorzien. In het klimaatakkoord staat ook dat alle gemeenten een Transitievisie Warmte moeten vaststellen. In die visie moeten zij aangeven welke stappen er nu gezet gaan worden om in 2050 aardgasvrij te zijn.
Het proces
De gemeente Mook en Middelaar heeft deze visie samen met de gemeenten Gennep en Bergen vormgegeven. Samen met een adviesbureau hebben zij analyses gedaan en veel belangrijke partners in de drie gemeenten gesproken, zoals woningcorporaties en dorps- en wijkraden. Dat heeft geleid tot deze Transitievisie Warmte. Nu is het aan u om uw mening te geven over deze visie. De omgang naar een aardgasvrije gemeente kan alleen maar met hulp van inwoners. Daarom zijn we erg benieuwd naar uw mening over de voorgestelde stappen.
Verzamelen opmerkingen
De opmerkingen zullen we verzamelen en daar waar nodig verwerken in de definitieve visie, die de gemeenteraad moet vaststellen. Daarna kunnen we aan de slag met de uitvoering. Elke vijf jaar zullen we de visie herzien en kijken of we met nieuwe technieken aan de slag kunnen.
Wat staat er in de visie?
In deze eerste Transitievisie Warmte zijn veel analyses en gesprekken terug te vinden om de warmtebehoefte en kansen in kaart te brengen. Welke alternatieve warmtetechnieken zijn mogelijk geschikt in Mook en Middelaar? De eerste stap die we willen nemen bestaat uit het terugdringen van de vraag naar warmte. Oftewel: isoleren. Hoe beter onze gebouwen geïsoleerd zijn, hoe makkelijker het uiteindelijk is om op een alternatieve techniek over te stappen. Daar waar mogelijk kijken we ook naar de mogelijkheid om met hybride warmtepompen te werken. Door deze keuze te maken, starten we met de maatregelen waar we geen spijt van zullen krijgen. We gooien immers nog niets weg en houden alle opties naar de toekomst over.
Webinar op 2 november
U kunt de Transitievisie Warmte lezen. Maar we organiseren op dinsdag 2 november ook een webinar om u bij te praten over deze visie. U kunt hier ook uw vragen stellen. De agenda van de bijeenkomst ziet er als volgt uit:
- 19.00 uur: Inloop. We willen u vragen om tijdig in te loggen, zodat we om 19.30 uur kunnen starten.
- 19:30 uur: Digitale bewonersavond waarin de gemeenten uitleg geven over de visie en de eerste resultaten.
- 20:00 uur: Uiteen in digitale deelsessies:
- Sessie 1: Verdieping in de verschillende aardgasvrije technieken
- Sessie 2: Wat kunt u al in uw eigen woning doen?
- Sessie 3: Gemeente als regisseur in de warmtetransitie: hoe gaat de gemeente verder?
- 20:30 - 20:45 uur: Officiële afsluiting met vragenronde.
- 20:45 - 21:00 uur: Informele nazit met vragen.
U kunt zich aanmelden voor deze bewonersavond bij Koen Ligthart via Via Koen ontvangt u een link voor het webinar. Ook als u er niet bij kunt zijn maar wel de opname terug wilt kijken kunt u Koen daarover een e-mail sturen.
Reageren?
Wilt u een reactie geven op de Transitievisie Warmte? Stuur die reactie dan voor 14 november 2021 naar