Rij jij ook vaak langs de zwarte (‘Gelmo’) loodsen bij het viaduct aan de Rijksweg in Molenhoek? Elke zaterdag staat daar de deur open van de Cave van Winebasterds.
Buurtverbinders Cas en Loes nemen er op een druilerige zaterdagochtend een kijkje. Het grootste deel van de ruimte wordt in beslag genomen door volle wijndozen. Verder geen poespas, de gezellige uitstraling van een cave. Eigenaren en importeurs Bas Claassen en Tjeerd Dijkstra, verkopen er eigenzinnige wijnen van Europese bodem.
Enthousiaste wijnprofessionals
Bas ontvangt ons hartelijk en vertelt honderduit. “Wij bezoeken alle wijnboeren zelf. We kennen het verhaal van ieder wijndomein, en de manier waarop hun wijn wordt gemaakt. Het zijn kleinere boeren die vaak biologische of biodynamische wijn produceren. Met veel passie voor hun vak. We importeren uit streken in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje, Duitsland. Waarom zou je inkopen in andere delen van de wereld terwijl er dichterbij huis in Europa de mooiste wijnen te vinden zijn? Zo houden we bovendien de transportafstanden zo klein mogelijk. Want duurzaamheid vinden wij belangrijk!
Eigenzinnige kwaliteitswijnen
Onze wijnen zijn eigenzinnig, vaak net even buiten de gebaande paden. De kwaliteit en het unieke karakter vinden we belangrijker dan de naamsbekendheid van een wijnstreek. We verkopen wijnen vanaf 7 euro. Ons credo is: “Liever een paar euro meer voor een goede fles betalen, en wat minder drinken! We willen daarbij wijn toegankelijker maken voor een groter publiek. Zonder poespas, het gaat om de passie en de kwaliteit van het product. Dat willen wij graag overbrengen. Daarom geven wij ook graag proeverijen aan huis, op maat, zodat het aansluit op de behoefte van de klant. Dat kan een leuke avond met vrienden zijn waarin je op een luchtige manier wat kennis opdoet, tot volledig op maat gemaakte wijn-spijsdiners”
Wijn en spijs
Bas en Tjeerd zijn allebei vinoloog met veel kennis van wijn en hoe dit combineert met verschillende gerechten. Juist voor mooie combinaties hebben ze veel gevoel. “Zo luistert bijvoorbeeld de combinatie van kaas met wijn heel nauw”, vertelt Bas. “We leveren aan de horeca en aan nieuwsgierige particulieren, we adviseren over wijnen bij gerechten, en verzorgen proeverijen of wijn-spijsdiners op maat bij organisaties, bedrijven of mensen thuis. Daarnaast hebben we een webshop: www.winebasterds.com.
Wie zijn deze basterds
Bas komt oorspronkelijk uit Boxmeer en had een wijnhobby. Tjeerd woonde jarenlang in Milsbeek. Tjeerd heeft tot 2014 25 jaar een wijnhandel gehad in de Bilt. Bas was daar vaste klant en stond regelmatig bij hem in de winkel. 4 jaar na de verkoop kroop het bloed toch weer waar het niet gaan kon. Tjeerd en Bas besloten samen een wijnhandel te starten. Deze keer in de omgeving van Molenhoek. Ze begonnen samen Winebasterds. Basterds is een samentrekking van Bas en Tjeerd. Op dit moment steken ze er ieder naast een andere baan ongeveer 2 dagen per week in het bedrijf. En hoewel hun start eind 2019 vrijwel gelijk viel met het begin van de corona pandemie, loopt het goed.
De toekomst
“We hebben hier helaas nog geen Vierdaagse mee kunnen maken. Maar we verzorgden wel bijvoorbeeld het wijnterras bij keramiekbeurs Keramisto, en we trainen horecapersoneel in Ewijk in wijn-spijscombinaties. Onze wijnen staan op de kaart bij diverse restaurants in het land. Ondanks corona bouwen gewoon rustig door en we zitten hier voorlopig prima aan de Rijksweg.
“Stap gerust eens op een zaterdag bij ons binnen voor een kennismaking!”, besluit Bas. “We zijn ook op 24 december en 31 december geopend”.
Een aanrader, vinden wij. Écht, je komt er vrolijk vandaan! Zelfs als je nauwelijks wijn drinkt, zoals Cas. Er valt hier veel te ontdekken, en dat komt vooral door de kennis en passie van de eigenaren. (december 2021, Loes Meijer)
Winebasterds Cave. Open elke zaterdag 10.00-17.00 uur.
Rijksweg 14A,
6584 AB Molenhoek
Webshop: www.winebasterds.com
Mail:
Telefoon: 06 2116 0783