De inwoners van de gemeente Mook en Middelaar hebben op maandagavond 24 april in het LOP in Molenhoek kennis gemaakt met hun nieuwe wijkagent, Luke de Wildt. Met zijn komst heeft de gemeente weer een vaste wijkagent voor ongeveer 8000 inwoners.
Luke de Wildt is opgegroeid in deze regio en kent onze gemeente dus heel goed. Het basisteam Limburg-Noord, waar hij deel van uitmaakt, heeft het over het algemeen wat minder druk dan andere politieteams in het land. Criminaliteit komt volgens Luke in onze regio even goed voor als op plekken waar hij voorheen heeft gewerkt ( Oss, Helmond en Den Bosch) maar mogelijk in een andere vorm of in mindere mate. Het is hier dus rustiger maar de ‘noodhulp’-auto rijdt altijd 24/7. Zijn basisteam kiest ervoor wijkagenten meer in de wijk te laten werken, waardoor Luke meer wijkdiensten heeft.
Luke vindt het heel interessant om ‘achter de deur’ te kijken bij mensen, vooral in de hoedanigheid van hulpverlener. Omdat hij pas een maand in functie is, heeft hij nog niet goed kunnen ontdekken wat de problemen zijn die hier spelen of ze zijn door de inwoners nog niet bij hem gemeld. Maar, zegt hij zelf, in Molenhoek zijn er niet zoveel problemen. Als ze er zijn, spitsen ze zich toe op baldadigheid van hangjongeren en zwerfvuil nabij het station, her en der vandalisme en op de inbraken in het afgelopen najaar; deze laatste zijn voor een groot deel opgelost omdat er aanhoudingen zijn verricht. De problemen rondom het station zijn complex omdat ook Arriva een rol speelt. Samen met de boa’s van Arriva wordt een inventarisatie gemaakt en kan de wijkagent een actie starten voor het oplossen van deze problemen. Ook burgers kunnen een kort lijntje hebben met de wijkagent want op maandagochtend 1 mei heeft hij samen Gerard Grubben van de Natuur- en Milieugroep Animo een grote ronde gelopen rondom het station en Heumense schans.
Ook op het gebied van verkeersveiligheid kan de wijkagent maatregelen nemen. Als inwoners onveilige situaties melden bij hem, neemt hij contact op met de verkeerspecialist van de politie en wordt er gezocht naar mogelijke oplossingen of handhavingsvormen.
Door met bewoners te praten wil Luke een bijdrage leveren aan de leefbaarheid binnen de gemeente en kunnen zij samen problemen oplossen. De wijkagent is voor voorkomende problemen te bereiken per mail ( ). Bewoners kunnen ook bellen naar 0900-8844 (niet spoedeisend). Dit is het centrale servicepuntnummer. Zij geven de melding door aan Luke, die dan weer contact opneemt met de betreffende persoon.
Eens per maand wordt samen met de andere wijkagenten in de regio gekeken welke problematiek er speelt. Op datgene wat eruit springt, wordt dan actie ondernomen, zoals bijvoorbeeld laseren bij veel gemelde snelheidsovertredingen of vaker controle bij locaties waar overlast is. Na een bepaalde tijd wordt geëvalueerd om te zien of de actie succesvol is geweest.
Luke is een wijkagent die werkzaam is in een gemeente waar hij een sterke binding mee heeft. Hij heeft een vastgestelde wijkdag op maandag, waarbij hij de hele gemeente bedient. Daarnaast heeft hij 1 à 2 wijkdiensten per week erbij en noodhulpdiensten voor de rest van de week, wat betekent dat hij meldingen afhandelt met de auto in de hele regio, van Molenhoek tot Wellerlooi. Om beter op de hoogte te blijven van wat er speelt in de gemeente, wil Luke in gesprek gaan met bewoners van een dorp. Op deze bijeenkomsten, georganiseerd door de dorps- of wijkraad, bespreken ze wat er speelt of gewoon om te praten met de wijkagent.
Luke is ook bezig met het opbouwen van contacten met ondernemers in de gemeente. Daar gaat veel tijd in zitten omdat netwerken opbouwen niet gemakkelijk is en tijd kost. Om de eigen veiligheid van de inwoners te vergroten, adviseert Luke het gebruik van de buurtapp, zoals de WABP (WhatsApp BuurtPreventie) in Molenhoek. Hiermee kunnen bewoners elkaar waarschuwen voor verdachte situaties en kunnen ze de wijkagent helpen bij een buurtonderzoek na een inbraak.
Vanaf september wil Luke zich samen met andere personen binnen de dienst, externe partners en de gemeente ook gaan richten op ondermijningsactiviteiten, zoals witwassen van geld, drugscriminaliteit en andere zaken die de maatschappij ontwrichten. Hij vraagt inwoners om meldingen en signalen over deze zaken serieus te nemen en door te geven aan hem als wijkagent.
Luke hecht veel waarde aan zijn werkgebied en probeert zoveel mogelijk in de gemeente aanwezig te zijn. Hij voelt zich hier op zijn gemak en wil de gemeente en de mensen helpen de leefbaarheid te vergroten. Hij kreeg de gelegenheid om terug te keren naar het gebied waar hij oorspronkelijk vandaan komt en voelt zich hier thuis.
Luke is gevraagd om te werken in deze gemeente omdat ze iemand zochten die sterk in de schoenen staat en de hele gemeente kan bedienen want dit is een van de weinige gemeenten is waar maar één wijkagent werkzaam is. Luke is een gemotiveerde politieman die verbinding en loyaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Loyaal aan zijn werk, deze gemeente en haar inwoners en hij wil daarom dit werk nog vele jaren blijven doen. Ook met de natuurgebieden in de gemeente Mook en Middelaar heeft Luke een sterke binding en zoekt derhalve ook de samenwerking met Natuurmonumenten.
Zijn motto is: ‘Criminaliteit loont, maar niet in mijn bewakingsgebied.’