Als gemeente werken we hard aan het realiseren van opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Niet alleen vanuit het gemeentehuis, maar zeker ook daarbuiten. Er zijn veel particuliere initiatieven in onze gemeente. Denk aan inwoners die vluchtelingen (willen) opvangen in hun eigen ‘normale’ woning. Mensen die een tijdelijk bouwwerk willen realiseren voor huisvesting. Of: die hun bestaande bijgebouw willen inzetten.
Gemeentelijke opvanglocaties
Binnen de veiligheidsregio Limburg-Noord hebben wij als gemeente de opdracht gekregen om opvanglocaties voor de langere termijn te realiseren. Dit staat los van de particuliere opvang die onze inwoners organiseren. Voor de gemeentelijke opvanglocaties controleren we in principe ieder pand dat in aanmerking komt. We kijken hierbij vooral naar wat kán. Met als absolute voorwaarde dat veiligheid en gezondheid voorop staan. We zijn in gesprek met eigenaren, voeren controles van panden uit en hopen op korte termijn met concrete opvanglocaties te kunnen komen.
Toestemming voor tijdelijke bouwwerk / gebruik bijgebouw
Als gemeente zijn we trots op de behulpzaamheid van onze inwoners. We willen graag bijdragen om de verschillende ideeën voor tijdelijke particuliere opvang mogelijk te maken. Omdat een veilig en gezond verblijf altijd voorop staan, hebben we een aantal spelregels opgesteld. Uitganspunt is dat we tijdelijk toestemming geven. Wél moet u melding doen voor het gebruik van bestaande en eventueel te realiseren bebouwing. De Veiligheidsregio controleert of bouwwerken voor bewoning geschikt zijn.
Voorwaarden tijdelijk bouwwerk / gebruik bijgebouw
Wie een tijdelijke woning wil bijplaatsen of een bestaand bijgebouw wil aanmelden als opvanglocatie, moet hiervan melding doen. Voorwaarden zijn:
- Wij gaan bij iedere melding uit van een eigen verantwoordelijkheid van inwoner en/of ondernemer.
- Het huisvesten is altijd van tijdelijke aard en geldt alleen voor Oekraïners (en eventueel statushouders).
- U kunt alleen een melding doen voor eigen terrein.
- Huisvesten in een bedrijfspand (niet zijnde de bedrijfswoning) is in beginsel niet wenselijk, vanwege geschiktheid.
- Voor bijplaatsing geldt dat alleen verplaatsbare bouwwerken als een unit of een (sta)caravan worden toegestaan.
- Het realiseren van tijdelijk te plaatsen bouwwerken wordt alleen naast of achter een bestaande woning toegestaan. Op het terrein achter de woning moet minimaal 30 m² en 50% van het terrein onbebouwd blijven.
- Als de huisvesting eindigt, moeten tijdelijk toegestane bouwwerken binnen 1 maand worden verwijderd. (Dat is alleen anders als voor het bouwwerk geen vergunning voor het plaatsen nodig is. Regels voor vergunningsvrij bouwen zijn te vinden op www.mookenmiddelaar.nl/vergunningvrij-bouwen).
- Bij huisvesting in bestaande bouwwerken (bijvoorbeeld vakantie-, recreatie- of bedrijfswoning) geldt bij beëindiging, dat er opnieuw melding moet worden gedaan als er andere personen worden opgevangen.
- Aan het doen van een melding zijn geen legeskosten verbonden.
- Voordat het bijgebouw in gebruik kan worden genomen, moet de veiligheid gecontroleerd zijn door de veiligheidsregio.
Melding doen
Wilt u melding doen van het realiseren van een tijdelijke bouwwerk of het tijdelijk gebruik van een bestaand bijgebouw, stuur dan het volgende naar :
- Een situatietekening op schaal met daarop aangegeven de locatie van het bouwwerk dat men wil plaatsen / gebruiken.
- Afmetingen van het te realiseren bouwwerk. Aangeven van vluchtroutes.
- Periode van tijdelijke huisvesting.
Beoordeling melding
Na ontvangst van de melding met juiste tekening en informatie wordt deze met een positieve grondhouding afgehandeld. We gaan na of aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. En informeren de Veiligheidsregio over het verzoek. Uw locatie zal worden bezocht en beoordeeld op veiligheid en gezondheid. U ontvangt daarna een brief met nadere informatie.
Meldt particuliere opvang bij takecarebnb
Is uw bijgebouw goedgekeurd, dan kunt u zich als opvanglocatie aanmelden via de organisatie Takecarebnb. Dit geldt ook voor mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen in een bestaande ‘normale’ woning. Takecarebnb bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. De verantwoordelijkheid van de huisvesting is altijd aan degene die de huisvesting aanbiedt. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waar ze aan beginnen. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang mensen opvang nodig hebben. Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan tien aandachtspunten voor gastgezinnen.
Oproep: opgevangen vluchtelingen moeten zich registreren bij de gemeente
Voor alle situaties geldt: vangt u iemand op, laat deze persoon zich dan inschrijven bij de gemeente. Bij calamiteiten weten de hulpdiensten dat er meer mensen aanwezig zijn. Inschrijvingen gaan persoonlijk op afspraak. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken via 024 696 91 11. Behalve de opgevangen vluchteling moet ook de hoofdbewoner meekomen naar het gemeentehuis, om toestemming te verlenen.