Iegte de Jong bedacht en organiseerde het eerste Midzomernachtfestival in Mook en Middelaar op 21 juni 2023. Eerlijk gezegd dacht ik ‘waar begin je aan’, toen zij december 2022 haar plan lanceerde. Wat een klus! Daarom wilden we, een weekje na het Midzomernachtfeest, wel eens van haar horen hoe ze die megaklus heeft geklaard, en hoe ze er zelf op terug kijkt. Buurtverbinder Loes zoekt haar op in Plasmolen waar Iegte sinds 2015 woont met haar man Paul en dochter Matilda (11 jaar).
Zwaan kleef aan
“Ja, misschien heb ik het een beetje onderschat”, lacht Iegte. “Het eerste idee was bescheidener: een straatmuziekdag. Ik dacht, ik kan de voorwaarden scheppen als organisator. Dus heb ik wat muziekgezelschappen gevraagd. Maar dat liep wat uit de hand. Irma kwam mij als eerste helpen organiseren en die bracht veel mee. We benaderden lokale krantjes en Maasburen, zochten mensen die mogelijk geïnteresseerd waren in kraampjes, gingen op zoek naar sponsoren. Lineke ontwierp een logo, Erik schreef fondsen aan, de pastoor stelde de kerk ter beschikking, en ook Patrick, Tineke en Martin haakten aan en dachten en hielpen mee met de praktische uitvoering.
De eerste optredens werden concreet, we moesten een geluidsinstallatie huren, er bleken meer podia nodig. Het Môks Café deed mee zodat we ook een horecavergunning hadden. Zo werd het alsmaar groter. We hebben heel veel hulp gehad van lokale ondernemers. De gemeente dacht en werkte vanaf het begin ook heel goed mee, o.a. bij het aanvragen van de benodigde vergunningen. Kortom ik stond er niet meer alleen voor. Ook vonden we vrijwilligers die meehielpen om de dag zelf goed te laten verlopen.
Echt heel tof die lokale bedrijven die meedoen en allemaal mensen van hier die het dragen! Zo werd het een feest van ons allemaal.”
Het ontstaan van het idee
“Ik geef Franse les en wiskundeles op een middelbare school in Venlo. En daar vind ik het ook leuk om er wat schwung in te brengen. Bijvoorbeeld door leuke dingen te organiseren zoals uitwisselingen en internationale contacten. Voordat ik in Plasmolen kwam wonen, speelde ik viool in verschillende amateurorkesten waarvoor ik regelmatig concerten en ooit een tournee organiseerde. Dus ik ben wel gewend om wat te regelen. We komen vaak in Frankrijk en daar kennen veel gemeenten het ‘Fête de la Musique’. Dat klinkt ook als ‘Faites de la musique!’, oftewel Maak muziek! In 1982 is dat feest ingesteld door de Franse minister van cultuur om samen de langste dag van het jaar te vieren. Zo kwam ik op het idee om dat ook hier in Mook te gaan organiseren.”
Waar maakte je je zorgen over?
“Dat was in elke fase anders: komen er wel mensen spelen en zingen, komt er wel publiek, zijn er genoeg marktkramen, zijn er genoeg verkeersregelaars, krijgen we het rond met het inregelen van vrijwilligers op goede plek. Hoe krijgen we de programmering rond als iedereen op primetime wil spelen. Zulke vragen spookten af en toe wel door mijn hoofd”.
En waar heb je het meest van genoten?
“Van de dag zelf en als ik leuke gelijkgestemde mensen ontmoette en dat die allemaal blij waren. Daar kreeg ik echt energie van. Het enthousiasme van mensen, de verbinding die het geeft. De lol van de 21e juni begon al met het opbouwen ’s ochtends vroeg: het liep gewoon allemaal. En dat ging de hele dag door.”
Het mooiste moment?
“Dat beeld als alles en iedereen er staat, de zon al wat lager, op de achtergrond de Maas die voorbij stroomt, gegons van mensen, muziek die klinkt. Precies de sfeer die ik hoopte. Dat alles blijkt te kloppen op dat moment, het kon niet mooier! Het weer zat ook geweldig mee.”
En nu, moe?
“De laatste week wel ja. Maar ik ben nu vooral superblij en enigszins opgelucht. Ik ben er heel gelukkig mee dat iedereen het leuk vond, en dat zoveel verschillende mensen toch hetzelfde idee hadden van wat leuk is. Elk podium had een andere sfeer, maar het was echt een feest van iedereen!”
Volgend jaar weer?
“Jaha, het is te leuk om het niet te doen! Mijn man vond eerst dat ik er wel erg veel tijd aan besteedde. Maar nu is hij zo enthousiast geworden dat hij ook mee wil gaan helpen. Het moet denk ik wel een beetje anders qua geld en organisatie. We halen nu de ervaringen en tips op bij zowel publiek als medewerkers. En daarmee gaan we op tijd weer plannen maken voor 2024! Wie mee wil werken in welke vorm dan ook is welkom om zich te melden!”
In elk geval werken de praktische aanpak, de nuchterheid, de vriendelijkheid en het enthousiasme van Iegte heel verbindend en aanstekelijk! Ik wil volgend jaar graag meehelpen. (3 juli 2023, loes meijer)