Wat gebeurt er eigenlijk met uw afval nadat u de container aan de straat zet? Ons college van B&W ging op 4 februari op onderzoek uit bij afvalverwerker ARN in Weurt. Wat ze daar zagen was indrukwekkend: van luierrecycling tot het verwarmen van duizenden Nijmeegse huizen. Op het gebied van luierrecycling is ARN zelfs de eerste ter wereld die dit op deze schaal doet. En daar is het college best trots op.
Kijkje achter de schermen
Burgemeester Inge van Dijk en wethouders Ton Herings, Holger Rodoe en Frank Dillerop kregen een kijkje achter de schermen bij het bedrijf waar onze gemeente mede-eigenaar van is. Directeur Rutger Jan Pessers leidde het college rond langs verschillende installaties waar afval een tweede leven krijgt.
Afval als groene stroom
Wist u bijvoorbeeld dat de warmte die vrijkomt bij het verwerken van ons afval wordt gebruikt om 6.400 huizen in Nijmegen te verwarmen? Dat scheelt enorm veel aardgas. Ook wordt er groene stroom opgewekt voor duizenden huishoudens. Zo zorgt ons afval indirect voor duurzame energie in de regio.
Van gft naar biogas
Het groene gft-afval uit onze gemeente gaat ook naar ARN. In een speciale vergistingsinstallatie wordt dit omgezet in biogas. Deze installatie wordt momenteel uitgebreid om nog meer duurzame energie te kunnen produceren. Daarnaast haalt ARN zoveel mogelijk grondstoffen uit het afval om deze opnieuw te kunnen gebruiken. Wat echt niet meer hergebruikt kan worden, wordt verbrand waarbij de vrijkomende warmte nuttig wordt gebruikt.
Gemeente is mede-eigenaar
Als gemeente zijn we samen met andere gemeenten in het Rijk van Nijmegen voor 51% eigenaar van ARN. Het Duitse familiebedrijf REMONDIS bezit de andere 49%. Door deze samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat ons afval zo duurzaam mogelijk wordt verwerkt, dicht bij huis. En dat de opbrengsten daarvan weer terugvloeien naar onze regio.
Ons afval is meer waard dan we denken
Het werkbezoek maakte duidelijk dat ons dagelijks afval veel meer waard is dan we misschien denken. Van luierrecycling tot het verwarmen van huizen: bij ARN krijgt afval een tweede leven. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze regio.