In de raadsvergadering van donderdag 14 maart stonden twee grote onderwerpen op de agenda:
- vervolg Verkeersonderzoek A73-Groesbeek
- vervolg Grondstoffenplan (aanwijzen proefgebied omgekeerd inzamelen)
Vervolg verkeersonderzoek A73-Groesbeek
In het raadsvoorstel Vervolg verkeersonderzoek A73-Groesbeek, stelde het college voor om niet verder te zoeken naar nieuwe maatregelen om het verkeersprobleem A73-Groesbeek op te lossen. Belangrijkste reden: een totaalpakket aan maatregelen is vereist voor het gewenste resultaat en het voorkomen van een waterbedeffect. Maar, daar heeft de gemeente de middelen niet voor en in de regio is er gebrek aan (financieel) draagvlak.
Niets doen is geen optie
In de raadsvergadering van 14 maart heeft de raad met een duidelijke meerderheid gekozen voor een nieuwe opdracht voor het college: in het kader van leefbaarheid en verkeersveiligheid een voorstel met planning en kostenplaatje maken voor het aanpassen van de Ringbaan en Heumensebaan in Molenhoek en de Groesbeekseweg in Mook. Waarbij het college opnieuw op zoek moet naar subsidies. Ook moet worden onderzocht of het mogelijk is de voorrang op het bruggetje te regelen via slimme verkeerslichten. En: het college moet de verkeersproblematiek onder de aandacht van de regio houden.
Probleem niet oplossen
Wethouder Holger Rodoe zal over enige tijd met zijn bevindingen terugkomen, maar zegt daarbij ook: “We moeten niet de illusie hebben dat we met deze stap het probleem gaan oplossen. Wel kunnen we zo misschien wat plaatselijke knelpunten aanpakken.”
Vervolg Grondstoffenplan
In 2021 is door de raad - met het vaststellen van het Grondstoffenplan - besloten om gefaseerd over te gaan naar omgekeerd inzamelen. Dat wil heel in het kort zeggen dat inwoners hun restafval zelf wegbrengen naar centrale verzamelcontainers. Onderdeel van dit Grondstoffenplan was het aanwijzen van een proefgebied voor omgekeerd inzamelen. Dit zou aanvankelijk in 2024 plaatsvinden, maar is in juli 2023 met een amendement door de raad uitgesteld tot maart 2024. Reden hiervoor waren de goede resultaten die al geboekt werden met het laagfrequente inzamelen. In het raadsvoorstel dat in de vergadering van 14 maart op de agenda stond, werd alsnog een voorstel gedaan voor een proefgebied én zijn 2 alternatieven uitgewerkt. Alternatief 1 houdt in dat we op dezelfde voet doorgaan met het laagfrequent inzamelen in combinatie met de overloopcontainers. Alternatief 2 houdt een complete overstap naar omgekeerd inzamelen in, zonder proefgebied.
Doorgaan op dezelfde voet
De raad heeft unaniem (met een amendement) gekozen voor doorgaan op dezelfde voet. Dit betekent dat er niet wordt overgegaan tot (het aanwijzen van een proefgebied voor) omgekeerd inzamelen. De huidige inzamelfrequentie van eens per vier weken wordt na een jaar geëvalueerd. Ook wordt het uitgangspunt van de bestaande VANG doelstelling van 30 kg restafval per inwoner per jaar losgelaten. Hiervoor wordt de nieuwe landelijke VANG doelstelling als uitgangspunt in de plaats te stellen voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid, namelijk: de kwaliteit van de ingezamelde huishoudelijke afvalstromen verhogen en daarmee recycling verbeteren. We blijven inwoners actief informeren over het goed scheiden van afval.
Meer informatie
Op onze website kunt u de vergadering terugluisteren en vindt u beide raadsvoorstellen en bijbehorende stukken: https://mookenmiddelaar.bestuurlijkeinformatie.nl/Calendar Kies voor de vergadering van 14 maart. Agendapunt 9.1 behandelt het Verkeersonderzoek, agendapunt 9.2 het Grondstoffenplan.
Beide onderwerpen stonden ook op de commissievergadering van 6 maart.