Van september tot kerst 2024 krijgt de Sint-Jansberg een grote opknapbeurt. Dit zorgt voor een sterker en soortenrijker natuurgebied. Daarom roept Natuurmonumenten wandelaars op de Sint Jansberg even te mijden. Alle wandelroutes zijn deels te lopen. Daarom zijn wegwijsborden afgedekt en voor lange-afstandpaden zoals het Pieterpad en de Walk of Wisdom zijn omleidingen aangegeven. Voor ruiters is de hele Sint-Jansberg afgesloten.
- Exoten (bomen die hier niet van nature voorkomen) waar weinig ander leven op voorkomt, halen we weg. Inheemse bomen krijgen hier meer ruimte en we planten verschillende soorten bomen terug.
- Fijnsparren die zijn aangetast door de letterzetter (een kever) halen we weg.
We creëren meer licht in het bos, onder meer door op bepaalde plekken een aantal beuken te kappen. De andere beuken en eiken kunnen hier uitgroeien tot woudreuzen. En het zonlicht bereikt de bosbodem weer, wat goed is voor de ondergroei. We verwijderen vooral beuken bij de brongebieden. De bladval zorgt voor te voedselrijk water en bodem. Dat bedreigt zeldzame planten als paarbladig goudveil, reuzepaardenstaart en moeraszegge.