Maasburen.nl

Inloggen of inschrijven

Mook viert 25-jarig bestaan met Tsjechische Pribyslav

In het weekend van 14 en 15 juni viert de gemeente Mook en Middelaar het 25-jarig bestaan van de stedenband met de gemeente Pribyslav in Tsjechië. Daarvoor zullen 25 gasten uit Pribyslav naar Mook komen en met een feestelijk programma zullen beide gemeenten stilstaan bij 25 jaar vriendschap.

Het idee voor een stedenband of jumelage ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog en beleefde een revival na de val van de Muur in 1989. Mook en Middelaar werd in 1994 “tweelingstad” met Pribyslav en besefte dat een goede band opbouwen het beste gestalte zou kunnen krijgen door uitwisselingsprogramma’s op te zetten en daar nadrukkelijk maatschappelijke organisaties bij te betrekken. Daartoe werd de Stichting Pribyslav opgericht en in Pribyslav werd de “Steen der Vriendschap” onthuld wat de waarde van de stedenband een permanente blikvanger gaf.

Vierdaagse

Inmiddels zijn er in 25 jaar tussen Mook en Pribyslav tal van uitwisselingen geweest. Daarbij waren scouts, voetballers, tennissers, zangers, muzikanten, tuiniers, jagers, brandweerlieden, gemeentebestuurders en leden van de Stichting Pribyslav uit Mook en Middelaar en van het “Comité voor buitenlandse betrekkingen” uit Pribyslav betrokken. Vele Mookse delegaties waren in Pribylav en omgeving te gast en verrijkten hun kennis met bezoeken aan o.a. bedrijven en musea. Omgekeerd gold dat ook voor gasten vanuit Pribyslav. Daarnaast verkenden die via fietstochten deze regio en namen zij deel aan de Nijmeegse Vierdaagse in 2005 en 2015.

Ereburger

Het 10-jarig jubileum werd in 2004 in Mook gevierd. Bij het 20-jarig jubileum in 2014 was Mook in Pribyslav te gast en bij deze feestelijke viering werd Piet Martens uit Mook vanwege zijn inzet voor de stedenband tot ereburger van Pribylav benoemd. En nu is de stedenband dan toe aan het zilveren jubileum. Onder de gasten die formeel zullen worden verwelkomd door burgemeester Willem Gradisen is ook een delegatie van het gemeentebestuur van Pribyslav, waaronder de collega-burgemeester Martin Kamarád van deze Tsjechische gemeente. .  

De gasten uit Pribyslav krijgen 14 en 15 juni een gevarieerd programma aangeboden. Wie nader kennis wil nemen van de stedenband kan zaterdag 15 juni in ´t Moks café terecht. Daar vindt van 13.30 tot 16.30 uur de manifestatie “Mook meets Pribyslav” plaats. Met een fototentoonstelling wordt 25 jaar stedenband in beeld gebracht en er is gelegenheid tot ontmoeting met verenigingen uit Mook en Middelaar en Pribyslav, die bij de stedenband betrokken zijn. Iedereen is van harte welkom.


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.