Op 13 april zal de Maaskade in Mook getransformeerd worden tot een levendige herinnering aan een kleurrijk verleden. Met een vleugje historie en een grote dosis enthousiasme zullen de Spanjaarden vanuit het noorden en de huurlingen van Lodewijk en Hendrik van Nassau vanuit het zuiden arriveren, gehuld in hun opvallende uniformen. Maar wees gerust, dit keer geen bloedvergieten zoals in het verleden, maar een vreedzame bijeenkomst waar soldaten elkaar begroeten, handen schudden en zelfs vlaggen uitwisselen.
Wie zijn deze strijders? Niemand minder dan de leerlingen van de basisscholen van Heumen, Molenhoek, Mook en Middelaar, begeleid door het Schuttersgilde St. Antonius Abt uit Mook, het Schuttersgilde St. Sebastianus uit Middelaar en Vive les Gueux. Deze laatste groep, bestaande uit enthousiaste mannen (en een vrouw), brengt met zang en spel het leven in het strijdgewoel van de 80-jarige oorlog tot leven.
Het kampement dat al op vrijdag is opgezet door leden van Borgerij Berghen opden Zoom, compleet met alle attributen die een leger uit die tijd bezat, belooft een extra dimensie aan het spektakel toe te voegen. Dus markeer 13 april in je agenda en kom genieten van dit historische schouwspel aan de Maaskade!
Het begin
Het begon allemaal vijf jaar geleden, een sprankje inspiratie dat uitgroeide tot een grootschalige herdenking - '450 jaar Slag op de Mookerheide'. Tegelijkertijd markeert dit jaar ook een decennium sinds de oprichting van de Stichting Huys te Moock. Een mooie samenloop van omstandigheden. Toen een paar mensen enthousiast werden was een netwerk snel gevormd en kon het organiseren worden begonnen
Wat velen niet beseffen is dat zich, verstopt achter de schermen, een ongeziene wereld van organisatie en planning bevindt. Theo van Brunschot, de voorzitter van de Stichting Huys te Moock, weet er alles van. Hij zegt dat een team van tien toegewijden zich bezighoudt met alle aspecten van de organisatie. Van het aanknopen van relaties met sponsors, gemeentelijke en provinciale instanties tot het vervaardigen van flyers, banners, vlaggen en spandoeken. Elke taak draagt bij aan het alomvattende evenement.
Denk aan het werk van het scouten van Don Bosco om binnenkort, huis aan huis de herdenkingskrant te verspreiden. Vergeet niet het minutieuze werk van het knippen en naaien van 250 soldatenuniformen. En achter de schermen moet een zorgvuldig uitgestippeld calamiteitenplan worden gemaakt, inclusief vuurwapenvergunningen voor de schietende acteurs en hindervergunningen voor het bruisende leven op de Maaskade.
En dan is er de logistieke afhandeling van vervoer, met de nadruk op voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer vanwege de zeer beperkte parkeergelegenheid. Er moeten fietsenstallingen en toiletten geplaatst worden, terwijl een legertje aan vrijwilligers klaarstaat om alles in goede banen te leiden.
Natuurlijk hangt aan dit alles een prijskaartje. Gelukkig zijn er subsidies ter waarde van zo'n €30.000, bijeengebracht door advertenties en gulle sponsoren zoals de Stichting Huys te Moock, lokale en provinciale overheden en diverse (culturele) fondsen. Het is een samenspel van financiële steun en gemeenschapszin dat deze herdenking mogelijk maakt, een eerbetoon aan een cruciaal moment in de geschiedenis van onze gemeente.
Programma
Na de spannende ontmoeting van de legers is het tijd om het tweedaagse dorpsfeest te vieren: de '450 jaar Slag op de Mookerheide' op zaterdag 13 en zondag 14 april. Voor het volledige programma kunt u de publicaties raadplegen. Een voorproefje vindt u hier
Tijdens het feest kunt u ook genieten van het legendarische 'Moocks Raampje', een heerlijk koekje dat de gastvrijheid van Mook en Middelaar symboliseert.
Tot slot: vergeet niet om op zondag 14 april de officiële herdenking bij te wonen, waarbij een sculptuur wordt onthuld op de rotonde bij het Raadhuisplein, als verwijzing naar de Slag op de Mookerheide in 1574.