MaasBuren.nl

Inloggen of inschrijven

Jos Klaver: Een ingebakken drang om te ontdekken

Jos Klaver (72) beeldend kunstenaar kan er niet om heen: hij blijft elke dag bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën in de teken- en schilderkunst.

Jos heeft gereageerd op mijn aanbod op Maasburen om mensen te interviewen. Ik bezoek hem eind januari in zijn huis, waar ook zijn atelier is gevestigd.

Thuis

Jos Klaver is getrouwd met Hetty. Ze hebben een zoon en twee kleinkinderen. Ze woonden eerder in Doetinchem en Zoetermeer en sinds 1989 in Molenhoek aan de Ringbaan.  

Echtgenote Hetty had steeds stevige banen buitenshuis. “Ik plooide mijn werk daar zoveel mogelijk om heen. Hetty is mijn grote steun, ze organiseert de zaken, ze houdt me scherp” vertelt Jos. 

 Opleiding en werk

Jos heeft zijn opleiding Grafische vormgeving gedaan aan de Kunstacademie in Arnhem. Tot 1986 werkte hij als illustrator en grafisch ontwerper, onder andere voor bekende tijdschriften. 

Van 1986 tot 2012 was hij docent tekenen bij Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Daarnaast gaf hij in Doetinchem 36 jaar lang schilder- en tekencursussen aan amateurs bij kunstencentrum Gruitpoort. Jos heeft vele exposities in Duitsland en Nederland op zijn naam staan. 

 Kunstenaar

Tekenen en schilderen zijn zijn grote passies. “Iets scheppen is mijn leven, dat gaat 24/7 door. Er is nog van alles te ontdekken en te ontwikkelen. Die drive zit er gewoon ingebakken bij mij. Niemand vraagt erom, en toch moet je het doen. Ik kan me niet voorstellen dat dat ooit stopt”, vertelt Jos. 

We nemen een kijkje in het atelier achter de woning. Zijn indrukwekkende collectie is kleurrijk en expressief. In sommige tekeningen en schilderijen is zijn grafische achtergrond zichtbaar in de vorm van cijfers.

Momenteel werkt Jos veel op grote doeken die hij op kan rollen. Daarvoor gebruikt hij allerlei materiaal, onder andere een oude tent. Hij laat het graag zien. Maar ook karton, resthout, verpakkingsmateriaal komen in aanmerking als ondergrond. Elk materiaal biedt weer nieuwe mogelijkheden. Jos is op zoek naar het spannende, minder naar het esthetische. Hij gaat net zo lang door tot hij het werk interessant vindt.

Docent

Ook als docent toont Jos dezelfde ontdekkingsdrang. Hij had natuurlijk na zijn pensionering kunnen stoppen met lesgeven. Maar eens een docent altijd een docent…. Jos vindt het veel te boeiend om met al die verschillende personen om te gaan. “Hoe zit iemand in elkaar, welke kwaliteiten heeft iemand? Ik ben vooral geïnteresseerd in iemands sterke kant”.  

Hij geeft nu 9 jaar les in deze regio. Eerst op een mooie werkzolder bij Pitch en Put in Molenhoek en al weer een aantal jaar in een fantastisch werkatelier in het gebouw van Brun Sport in Heumen.

 Hoe ziet een les er uit

“De niveaus van de deelnemers lopen door elkaar heen. Beginners zien ook gevorderden werken, dat werkt stimulerend. Als je van niks weet begin ik met oefeningen om kennis te maken met alle facetten van tekenen en schilderen. Net zoals je een taal leert. Observeren, kijken, werken met verschillende materialen. 

Mensen met ervaring willen vaak inspiratie, nieuwe ideeën. Ik zoek dan met iemand naar wat wil je overbrengen, waar liggen je fascinaties? En hoe ontwikkel je een idee verder, bijvoorbeeld realistisch of abstract. Ik heb een brede opleiding dus kan veel overbrengen. Qua techniek lukt het daarom altijd wel. In Heumen zijn er jaarlijks een kleine 20 cursisten.”

 Interesse?

Als je wilt ervaren hoe de lessen in elkaar steken, dan kan dat. Er is altijd de mogelijkheid te komen kijken, maar je kunt ook een paar keer vrijblijvend meedoen.
 Je kunt je inschrijven voor 5 kennismakingslessen (kostprijs 75,-). Je kiest zelf je startdatum, uiterlijk tot 20 april. De lessen worden gegeven op maandag van 10.00 tot 12.00 uur en van 19.30 tot 21.30 uur in Heumen, vlakbij de Maasbrug.

Neem vooraf even telefonisch contact op (tel. 06 38 51 49 12) zodat we een en ander kunnen afstemmen of mail naar:

Voor aanvullende informatie kan je ook de website raadplegen: http://www.atelierjosklaver.nl/

 

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.