Op 3 oktober is Het Genneps Dialectwoordenboek gepresenteerd in het historische stadhuis van Gennep. De eerste druk kwam uit in 1993 en was in korte tijd uitverkocht. Nu is er ruim 30 jaar later een herziene en uitgebreide tweede druk van het boek. Het eerste exemplaar van Het Genneps Dialectwoordenboek is door de auteurs, Herman Giesbers en Sjaak Kroon, aangeboden aan burgemeester Hans Teunissen van de gemeente Gennep.
Belangrijk voor Mook en Middelaar
Het Genneps dialect hoort net als het dialect van Mook en Middelaar bij het Limburgs Kleverlands. Het Genneps dialectwoordenboek heeft daarmee ook de inwoners van Mook en Middelaar veel te bieden. Bijvoorbeeld bij het verzinnen van goede teksten in het dialect in het carnavalseizoen.
Uitgebreid en actueel
Het boek telt 326 bladzijden en zo’n 7000 woorden, 1900 meer dan in de eerste druk. Op veel plaatsen is de inhoud geactualiseerd – een dialect verandert immers voortdurend – en fouten en tekortkomingen in het boek uit 1993 zijn gecorrigeerd. Ook is de lijst van Nederlandse woorden met hun vertaling in het dialect enorm uitgebreid, zodat het woordenboek nu nog toegankelijker wordt voor lezers die het dialect niet van huis uit spreken. Het begin van elke letter in de lijst van dialectwoorden is een kleurenfoto van een landschap in de gemeente Gennep van de hand van Marieke Lemmen.
Het boek is te koop bij Bruna, Primera en Tourist Info (de VVV) in Gennep en bij Van Dinter in Boxmeer. Even binnenlopen bij Sjaak Kroon (Dorpsstraat 50, Middelaar) kan natuurlijk ook. De prijs is € 17,50
Bekijk ook het voorbeeld hieronder:
Fragment van de letter V in Het Genneps Dialectwoordenboek.pdf