Maasburen.nl

Inloggen of inschrijven

Al als donor geregistreerd?

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe Donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het Donorregister wordt opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ wanneer zij niet actief een keuze vastleggen. Begin 2019 was 54 procent van de Nederlanders vanaf 18 jaar nog niet geregistreerd. Hoe zit dat in de gemeente Mook en Middelaar? 

Alvorens die vraag te beantwoorden wat meer over deze wet. Deze wet is vorig jaar in het parlement aangekomen op initiatief van D66 en heeft tot doel het aantal donoren te vergroten. Eind 2018 stonden er in Nederland bijna 1.200 mensen op een wachtlijst om voor transplantatie in aanmerking te komen. Bijna 750 hiervan voor een nier, bijna 200 voor longen, 127 voor een lever, 121 voor een hart en 41 voor een alvleesklier. Een deel van deze mensen staat al jaren op die lijst en ze kunnen bijvoorbeeld als nierpatiënt alleen in leven blijven door minstens drie keer per week een nierdialyse te ondergaan. Uiteraard vinden er gelukkig ook transplantaties plaats waardoor de kwaliteit van leven van hen aanzienlijk verbeterd wordt. De lijst is de afgelopen jaren niet kleiner geworden en in sommige gevallen zelfs gegroeid. Er blijft dus behoefte aan organen.

Door je actief te registreren kun je aangeven of je toestemming geeft om na je overlijden organen beschikbaar te stellen met of zonder beperking. De keuze kan ook aan de nabestaanden worden overgelaten of aan een aangewezen persoon. Het is ook mogelijk om expliciet geentoestemming te geven. Je kunt, uiteraard alleen bij leven, je keuze in het Donorregister op elk moment veranderen. 

Hoe zit het nu in onze gemeente? Vergeleken met de landelijke situatie doen we het in onze gemeente nog niet zo slecht. Op dit moment is 48 procent van de inwoners van 12 jaar en ouder in het register opgenomen, tegen 42 procent landelijk. Sinds 2014 is er sprake van een lichte toename, namelijk 3 procentpunten. Het betekent dat 52 procent zich nog niet actief heeft gemeld.

@@@Hier linker plaatje. Lukt me niet om het hier neer te zetten.

Hoe heeft die 48 procent zich geregistreerd? We zien dat van degenen die zich geregistreerd hebben 52 procent toestemming geeft zonder donatiebeperking, 11 procent doet dat met beperking, 10 procent laat de beslissing over aan nabestaanden en 2 procent heeft een persoon aangewezen die erover mag beslissen. Een kwart geeft geen toestemming. Je kunt je afvragen of diezelfde mensen dan zelf in geval van nood ook geen transplantatie willen. Zouden ze zo consequent zijn? 

@@@Hier rechter plaatje.

Natuurlijk hopen we allemaal geen transplantatie nodig te hebben en hopen we allemaal heel lang te leven. Maar voor ieder van ons komt hoe dan ook dat ene moment. In mijn kennissenkring overleed een paar jaar geleden iemand plotseling, uiteraard te jong. De nabestaanden gaven toestemming voor donatie. Drie mensen konden hierdoor worden geholpen, met de lever, de longen en een nier. Hoe triest het overlijden ook was, het feit dat anderen hierdoor een beter leven kregen na jaren op de wachtlijst te hebben gestaan, gaf de nabestaanden veel troost. Hopelijk heeft uzelf geen transplantatie nodig, maar misschien wel een familielid, een vriend, een kennis of iemand anders die u na staat. Voor registratie kunt u terecht op https://www.donorregister.nl

 

 


 


Deel dit bericht!

Reacties

Cas Knook
12 juni 2019

Goed artikel!

V.w.b. plaatsen van plaatjes -in- de tekst: dat is (vooralsnog) niet meer mogelijk. Maasburen (mijnbuurtje) heeft voor een (technisch) geavanceerde manier gekozen om plaatjes op te slaan en dat maakt het (nu) niet mogelijk om deze in de tekst op te kunnen nemen.
Tevens geeft het rust aan de artikelen.
Mogelijk dat het wel weer mogelijk wordt.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.