Advies


Algemeen

Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Kies de maatregelen die je leuk vindt, het gaat niet alleen om geld, maar ook om je eigen voorkeur. Naast duurzaamheid spelen aspecten als gezondheid, comfort, betaalbaarheid en veiligheid een grote rol.

Maak gebruik van de kennis die in onze gemeente bij inwoners aanwezig is. Het Energiecafé verzorgt gratis informatiebijeenkomsten over diverse duurzame maatregelen. De presentaties die daarbij worden gegeven zijn beschikbaar op deze website. Ook organiseert het Energiecafé gratis collectieve inkoopacties voor duurzame maatregelen, waarbij leveranciers worden geselecteerd en korting wordt bedongen. Het Energiecafé ontzorgt daarmee onze inwoners.

Maak gebruik van financiële voorzieningen, zoals subsidies en leningen.

Breng in beeld wat het historisch gas- en elektriciteitsverbruik van je woning is. Via jouw energieleverancier zijn er allerlei mogelijkheden om hierin, veelal gratis, inzicht te krijgen.

Laat je adviseren door een partij die ook garanties durft af te geven op de besparingen. Vraag de adviseur om een actueel energielabel. Het energielabel dat u vanuit de overheid heeft gekregen is vaak automatisch gegenereerd en niet correct.

Maatregelen die energie besparen zijn over het algemeen interessant. Je krijgt er geen spijt van, omdat ze de waarde van de woning verhogen, vaak zorgen voor meer comfort en leiden tot besparing op de energierekening. Hierbij kan worden gedacht aan isolatie van spouw, vloer, glas en dak. Ga hierbij niet verder dan zinnig is qua kosten en wat past bij jouw huis.

Probeer niet in een stap jouw huis CO2-neutraal te maken. De investeringen zijn hoog en veroorzaken veel overlast. Denk daarom in meerdere stappen en kies slimme momenten, bv. als er toch al een verbouwing of renovatie op stapel staat. Isolatie en kierdichting zijn goede eerste stappen. Denk daarbij wel aan voldoende ventilatie! Een volgende stap zou de aanschaf van zonnepanelen kunnen zijn. Besluit niet te snel om ‘van het gas af’ te gaan. Het gasnet kan nl. in de toekomst nog een belangrijke rol gaan spelen.

Neem geen maatregelen, die elkaar beconcurreren, bv. forse isolatie van de woning in combinatie met vloerverwarming. Door de isolatie zal de energievraag veel kleiner worden. De temperatuur van de radiatoren kan daarmee omlaag. Het plaatsen van vloerverwarming levert daarmee een kleinere besparing op dan zonder isolatie van de woning.

Kijk ook naar kleine energiebesparende mogelijkheden, zoals modulerende thermostaat en het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie.