In april 2020 hebben we aandacht geschonken aan de productie van zonne-energie in onze gemeente in 2018. We hadden toen nog geen gegevens over 2019. Onlangs zijn die door het CBS gepresenteerd, nog met enig voorbehoud. Nog niet definitief dus.
Zie afbeelding 1.
In 2019 bedraagt het aantal woningen in onze gemeente dat zonnepanelen had 635, een toename van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een jaar eerder (2018) was er overigens een groei van 41 procent (van 371 naar 523). Het betekent dat eind 2019 17 procent van alle woningen in de gemeente was voorzien van een of meer zonnepanelen.
De hoeveelheid geïnstalleerd vermogen is in 2019 gegroeid van 2.092 kW naar 2.568 kW, een toename van 22 procent. In 2018 bedroeg die groei nog 47 procent ten opzichte van 2017.
Het groeipercentage is dus duidelijk gezakt. Vorig jaar hoopten we nog dat het groeipercentage van 41 procent jaarlijks zou doorzetten zodat in 6 jaar tijds alle woningen zonnepanelen zouden hebben. Toen zeiden we al dat dat te mooi was om waar te zijn. Met het groeicijfer van 2019 gaat het minstens 9 jaar duren.
Zie afbeelding 2.
Eind 2019 hebben 55 bedrijven in onze gemeente zonnepanelen. Ten opzichte van 2018 is dat 31 procent meer, een gelijk percentage als in 2018 ten opzichte van 2017. Het geïnstalleerde vermogen is 730 kW, hetgeen 30 procent meer is dan in 2018, toen het nog 561 kW was. De bedrijven die in 2019 zonnepanelen hebben aangeschaft hebben er minder aangeschaft of met minder vermogen dan die dat in 2018 deden. De groei in geïnstalleerd vermogen bedroeg in 2018 ten opzichte van 2017 namelijk 77 procent.
Zie afbeelding 3.
De vraag is dan hoeveel procent van de door ons gebruikte elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Op basis van de Klimaatmonitor.nl is dat in 2018 bijna 9 procent, terwijl dat in 2017 nog 5 procent was. Voor 2019 is daarvoor nog geen cijfer beschikbaar. Hier is dus een duidelijk stijgende lijn te zien. Uitgaande van de stijging in geïnstalleerd vermogen in 2019, mag een hoger percentage verwacht worden.
Benieuwd wat 2020 heeft gebracht? Daar is nog geduld voor nodig totdat de gegevens door het CBS gepubliceerd worden.
Afgelopen dinsdagavond zijn wij raadsleden bijgepraat over de RES ontwikkelingen.
Ik heb gevraagd wat de bijdrage van de particulier is met zijn panelen op zijn dak. die gegevens heb ik nu dankzij Maasburen.
Geïnstalleerd vermogen nu is +- 2600Kw. Stel het gemiddelde geïnstalleerde vermogen per huishouden is 5 Kw. dat zouden dan 520 belegde daken betreffen. We dragen nu 9% bij aan de energiebehoefte. een significant resultaat dus. Bij de RES besprekingen worden deze cijfers nog niet meegeteld. Er zijn nog vele daken beschikbaar. Hier zie je wat onze wezenlijke bijdrage aan het energievraagstuk kan zijn. Enerzijds besparingen op het verbruik in het huishouden en besparen op mobiliteit. Twee mogelijkheden die wij als burgers direct tot onze beschikking hebben. Anderzijds het opwekken van zonnestroom en windstroom. ook hier kunnen we zelf wat doen. De ene mens meer dan de ander, maar wie kan moet het doen. Zo heb ik een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een kleine windmolen op mijn dak. Door regeltjes afgewezen. Ik mag niet boven mijn nok uitkomen, zo staat er geschreven. Een windwokkel is milieuvriendelijk, zeer geluidsarm en levert in de winter als mijn zonnepanelen het laten afweten stroom voor mijn warmtepomp. Dat scheelt in de winter een grote belasting op het elektriciteitsnet. Nu draait mijn warmtepomp op fossiele energie.
De RES draaft door en verwacht van ons raadsleden dat wij voor hun zaak bij, de burger, draagvlak creëren. Ik voel mij hier zeer onprettig bij. Het landschap wordt volgezet met wind- en zonne-parken dat is tot nu toe de enige optie. Hier ben ik op tegen. Kernenergie wordt doodgezwegen. In Duitsland staan 20 kerncentrales kant en klaar. opstarten en er wordt een enorm CO2 probleem opgelost. Blijft over het afvalprobleem. 40 jaar geleden was dat een heel groot probleem. Dat is nu al veel minder en op de langere termijn volledig oplosbaar. In onze gemeenteraad blijkt er heel weinig kennis van energieopwekking, -transport en -verbruik te zijn. Dit is heel begrijpelijk. Zelf heb ik ooit energietechniek gestudeerd en dat is heel handig voor mijn begripsvorming. Alwetend ben ik ook niet.
Ik vraag u dus bent u bereid draagvlak te geven voor het volzetten van Noord Limburg. Ik denk dat het draagvlak hiervoor er niet is en eerder verminderd dan vermeerderd. Maar helpt u mij uit mijn trieste droom.
Stan Brinkhoff VVD raadslid Mook en Middelaar