Maasburen.nl

Inloggen of inschrijven

Stichting Huys te Moock viert eerste lustrum met opgedoken legendeOp 14 april 1574 vond op de Mookerheide een grote veldslag plaats tussen Spaanse troepen onder aanvoering van don Sancho d'Avila en een huurlingenleger van de graven Lodewijk en Hendrik van Nassau, broers van de leider van de opstand tegen het Spaanse bewind, prins Willem van Oranje. Ook op 14 april maar dan in het jaar 2014, precies 440 jaar na de Slag op de Mookerheide, werd de stichting Huys te Moock opgericht met als doel meer aandacht te schenken aan deze roemruchte gebeurtenis in deze streek en om ook vele andere lokale historische gebeurtenissen uit de Tachtigjarige oorlog niet in de vergetelheid te laten wegzakken. Het is inmiddels vijf jaar later: tijd voor een feestje vanwege dit eerste lustrum.

Het werd niet alleen een feestje voor de genodigde Vrienden van Huys te Moock, relaties en sponsors maar het was, op zondag 14 april in herberg restaurant 't Zwaantje in de Biesselt, ook een moment voor een cadeau voor de gemeenschap. De stichting Huys te Moock is op het spoor gekomen van een plaatselijke legende uit de tijd van de Beeldenstorm (1566), vlak vóór het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Het is, ná  de legende van Kister Trui en de legende van de Dwaallichtjes, de derde streeklegende uit die periode.  De kern van de legende (zie kader) betreft de hartelijke en gastvrije manier waarop de katholieke pastoor van Mook, door een van de gotisch kerkraampjes, brood uitdeelde aan calvinistische vluchtelingen uit Nijmegen die op weg waren naar meer tolerante gebieden. Deze hartelijkheid en gastvrijheid zijn nog steeds kernkenmerken van de inwoners en de horeca van Mook en Middelaar. Deze 'legende van het Moocks Raampje' is een bijdrage aan het toch al zo rijke cultuurhistorisch verleden van Mook en omgeving en als zodanig een cadeau aan de gemeenschap van deze meest noordelijke Limburgse gemeente. 

Deze legende en de getoonde hartelijkheid en gastvrijheid waren aanleiding voor de stichting Huys te Moock nog iets meer te introduceren namelijk een koekje in de vorm van een gotisch kerkraampje. Dit koekje, wat beschikbaar komt in een consumenten- en een horecaversie, symboliseert als het ware de hartelijke en gastvrije ontvangst van de gemeente Mook en Middelaar van haar gasten en toeristen. Tijdens de lustrumviering werd het eerste zakje met 'Moocks Raampjes' door Theo van Brunschot, voorzitter van de stichting, uitgereikt aan burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar. Na afloop van de feestelijke bijeenkomst, waar ook stil werd gestaan bij de vele resultaten en succes van de stichting tot nu toe maar ook bij de grootse plannen van de stichting voor de komende jaren, kregen alle aanwezigen natuurlijk ook een pakje 'Moockse Raampes'  mee. 

Deel dit bericht!

Reacties

Hans Korsten
19 april 2019

Een mooie bijeenkomst met uitdaging naar de toekomst