Maasburen.nl

Inloggen of inschrijven

Pauselijke onderscheiding voor Angeline van der DonkKerk

In dat jaar werd de kerk ook gerestaureerd. ,,Ik woon er vlakbij, dus ik kon vanuit mijn raam mooi de vorderingen zien. Ik mocht het haantje op de sacristie zetten. Een heel leuk gebaar. De sacristie is niet zo hoog als de kerktoren, maar ook dat haantje had ik best willen doen hoor. In zo'n bakje omhoog, dan heb je een mooi uitzicht!'' Van der Donk maakte foto's van de restauratie, die vervolgens tentoongesteld werden in de kerk, waar ze ook regelmatig rondleidingen geeft, onder andere tijdens Open Monumentendag. ,,Ontzettend leuk om te doen. Mensen zijn altijd verrast door de prachtige kunstwerken die er hangen, van Maris, bijvoorbeeld.'

'Schooljuf

Van der Donk, gepensioneerd basisschooljuf, doet ook nog de redactie en vormgeving van het parochieblad en ze schreef in totaal twaalf boeken, waarvan twee over de kerk. ,,Ik houd ook het archief bij, dus als iemand iets wil weten over de geschiedenis, kunnen ze bij mij terecht.'' De Molenhoekse zorgde ervoor dat het paterskerkhof in ere werd hersteld én dat het laantje in het oorspronkelijke patersbos vernoemd werd naar de zusters Passionistinnen.

Leegloop

Ze maakt zich zorgen om de leegloop van de kerk. ,,Als je hoort dat 200 mensen per week afhaken.Het is belangrijk mensen betrokken te houden, met culturele activiteiten, tentoonstellingenconcerten, of lezingen.'' Ook in de Molenhoekse kerk is het bezoek van de diensten 'niet meer wat het geweest is'. ,,Maar het is belangrijk positief te blijven, natuurlijk." Van der Donk blijft zich, zolang ze kan, inzetten voor de parochie. Ze is het type niet stil te zitten. Een Brabantse traditie - ze groeide op in Den Dungen - heeft ze naar Molenhoek gehaald: ná kerkbezoek eet ze een worstenbroodje.