Al sinds 2009 zetten jaarlijks woongemeenschappen, die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen (voorheen LVCW) en de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) op de derde zaterdag van mei hun deuren open om meer zichtbaarheid te geven aan gemeenschappelijk wonen in al haar vormen. Dit jaar doen ook Ecodorpen van het Ecodorpennetwerk (GEN-NL) mee.
Iedereen is welkom op de GemeenschappelijkWonenDag die dit jaar valt op zaterdag 20 mei. De dag geeft belangstellenden de mogelijkheid een kijkje te nemen in een woongemeenschap. Niet in de laatste plaats zijn ook zeer welkom vertegenwoordigers van gemeenten, politieke partijen en woningcorporaties. Daar valt immers nog veel te winnen als het gaat om het (h)erkennen van de grote toegevoegde waarde dat Wederkerig Wonen op lokaal niveau kan hebben. Er kan ook nog veel verbeteren als het gaat om het faciliteren van (nieuwe) woongemeenschappen.
En uiteraard zijn mensen die overwegen in een gemeenschappelijke woonvorm te gaan wonen zeer welkom. En ook voor buurtbewoners, buurtverbinders en overige geïnteresseerden openen woongemeenschappen graag hun deuren.
Met een betere bekendheid ontstaat ook meer maatschappelijk draagvlak om nieuwe projecten te realiseren. Kijk voor woongemeenschappen die in 2023 meedoen, op de website van de GemeenschappelijkWonenDag. Hoe dichter bij de dag hoe langer de lijst projecten!
Meer varianten
Sinds 2009 zijn er steeds meer varianten van Gemeenschappelijk Wonen en Wederkerig Wonen bijgekomen. Daar hebben we in eerdere blogs al regelmatig op gewezen. Populair zijn projecten Gestippeld Wonen, Erfdelen en Knarrenhofjes. Relatief nieuw zijn Cirkelgroepen. Dat zijn groepjes buurtbewoners die met elkaar afspreken serieus om te kijken naar elkaar. Dit draagt bij aan het opbouwen van een veilig en zorgzaam netwerk en daarnaast doet men vooral ook leuke dingen samen. Bijvoorbeeld samen wandelen, samen hobby’s doen en op gezette tijden elkaar ergens in de buurt ontmoeten.
Landelijk ondersteuningsproject
LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) wil met een landelijk project het begrip "Wederkerig Wonen" meer inhoud geven.
Buren kunnen als "ZorgSameBuur" : een familielid, buur, kennis, (overbelaste) mantelzorger, digibeet of (eenzame / zorgbehoevende) buurtbewoner vertrouwd maken met Beeldbellen en Digi-zorg!
Lees meer over het Landelijk project Wederkerig Wonen met ZorgSameBuren
Meer info:
Mis niets over Anders en Actief Wonen: neem een gratis abonnement op de Nieuwsbrief van LaCoTA.