Molenhoek is sinds december 2022 een nieuwe zaak rijker en wel een ‘Wok tot Go’ met afhaal- maar ook met bezorgmogelijkheden. Als je niet vanuit de Esdoornlaan aan komt fietsen of rijden zou je er zo maar aan voorbij kunnen gaan. Aan de buitenzijde van het winkelcentrum hangt een grote naambord tegen de gevel van Prinsenweg 31B. Het is de plek waar nog niet zo lang geleden een Vietnamees afhaalcentrum was gevestigd. De nieuwe zaak wordt gerund door een jongedame, genaamd Diem (27 jaar), die met veel energie de schouders eronder heeft gezet. Zij is van plan van haar formule een succes te maken. Het is in ieder geval een aanwinst voor het dorp en de gemeente.
Gezinssituatie
Diem is geboren in 1996 in Nijmegen en heeft een broertje. Haar vader en moeder komen uit Vietnam. Vader vluchtte in de jaren van de vorige eeuw op zijn 6de jaar met de boot het land uit samen met zijn oom en neven. Hij heeft aantal jaren in een internaat verbleven en vervolgens is hij geadopteerd door een nederlands gezin. Toen hij 20 was zijn zijn ouders ook naar Nederland gekomen. Vader is opgeleid als ingenieur en werkt in Helmond als projectleider bij AAE Mechatronica. Moeder is ziek geweest en is momenteel thuis. In Vietnam kende vader reeds zijn toekomstige vrouw; zij waren buren van elkaar.
Werk
Tot voor kort had Diem een loempiakar. Na het behalen van haar receptioniste diploma startte zij met een loempiakraam in Lindenholt, de wijk waar ze ook woont. Enkele tantes hebben ook zo’n kraam. ’Lijkt jou dat niet wat?, vroegen zij, waarna Diem dacht: ‘Dan ben ik eigen baas, waarom niet?’. De kraam liep wel goed, maar niet goed genoeg om in haar levensonderhoud te voorzien. Daarop vroeg zij haar moeder een aantal dagen in de week te helpen in de kraam zodat ze zelf nog ergens kon gaan werken. En dat kon en wel als receptioniste bij haar vader in het Helmondse bedrijf. Haar diploma kwam dus goed van pas. ‘s Morgens moest ze om half zeven ’s morgens vertrekken om om half acht te kunnen beginnen. Dat heeft ze vier jaar vol gehouden. Maar ondanks het feit dat ze haar best deed voelde ze zich niet voldoende gewaardeerd in haar werk. Tijdens haar werk kwam ze op het idee op den duur iets anders te gaan doen en wel in de horeca. Een eigen zaak beginnen met Vietnamese gerechten dat leek haar wel wat.
Verbouwing
Toen haar tante haar vorig jaar berichtte dat er een voormalige Vietnamese zaak te huur was in Molenhoek heeft ze meteen toegehapt en ging het balletje aan het rollen. Om deze zaak te beginnen heeft ze jarenlang gespaard en haar vader en partner hebben maandenlang geholpen met verbouwing.
Eigenlijk was het de bedoeling om per 1 oktober haar zaak te openen, maar dat liep vertraging op. De reden was dat Diem, haar familie allemaal overdag werken. Alleen ’s avonds was er dus tijd om te verbouwen. Maar tot 21.00 uur mag je herrie maken daarna niet meer. Dus er bleef een korte tijd over om te verbouwen. De vloer moest opnieuw geverfd worden en de hele inrichting kreeg een nieuw gezicht. Al met al was het een hele klus. Op een gegeven moment zei Diem dat ze open wilde gaan op 22 december want ze was intussen al drie maanden verder en de huur tikte door.
De inrichting is helemaal anders geworden. Het interieur oogt ruim en opgeruimd en er is andere apparatuur aangeschaft. Wokken gebeurt immers met een fornuis met grote branders. Bovendien lopen de klanten niet meer door de keuken, zoals bij de vorige zaak. Omdat ze ook maaltijden thuis bezorgt is Diem heel druk en wil ze ook niet tussen de klanten door lopen. Dus is de keuken gescheiden van de klanten door een toonbank. Vanaf hier kunnen de mensen op een ‘veilige’ afstand zien wat en hoe er gekookt wordt.
Naamgeving
‘HY Wok To Go’. Zo heet de zaak en zo luidt ook het bord aan de gevel aan de Prinsenweg. De ‘H’ en de ‘Y’ zijn de initialen van Diem en haar partner. De website ziet er professioneel uit en is gemaakt en wordt onderhouden door een bedrijf. De kassa, de online bestellingen en de thuisbezorging zijn gekoppeld aan de website. Thuis kan men dus bestellen en betalen waarna het eten afgehaald kan worden. Er zijn natuurlijk ook mensen die naar de zaak komen en ter plekke bestellen.
Wok to go
Diem gaat ‘s morgens boodschappen doen en is om 13.00 uur in de zaak om groenten en vlees te snijden, rijst te koken en sauzen bij te vullen. Er moeten snelle, gezonde en smaakvolle maaltijden en snacks worden bereid. Diem is enthousiast over de gerechten die ze aanbiedt: ‘Alles moet zo veel mogelijk vers zijn; daarom is er weinig voorraad in de koelkast of diepvries’. Haar vader, een nicht en haar broer helpen met koken, want in haar eentje kan Diem dit allemaal niet aan.
Vader wokt, Diem verzorgt de Vietnamese snacks en haar broer bezorgt de bestelde maaltijden binnen een kwartier, waardoor de klanten gegarandeerd een écht heet gerecht ontvangen. Tot nu toe wilde ze rustig aan beginnen en het aantal gerechten wat beperkt houden. Maar binnenkort wordt de menukaart verder uitgebreid met meer snacks en Vietnamese gerechten tegen een betaalbare prijs.
Toekomstplannen
Over een tijdje wil Diem wel kinderen en een gezin starten. Tot die tijd geniet ze ervan om volop te werken. In de toekomst wil ze meer vestigingen starten. Zij zelf is dan de baas met personeel in dienst waarbij ze de mogelijkheid heeft van huis uit veel te regelen. Dan kan ze ook veel tijd besteden aan haar gezin. Een mooie toekomstdroom.
Voor meer informatie en online bestellen: https://www.hywoktogo.nl/
Openingstijden:
|
|