Met Nieuwjaar kregen we een kleurrijke folder van de DGP in de brievenbus. De DGP geeft hierin een overzicht van hun activiteiten en plannen. Ze gaan uit van vijf hoofdthema's: samenleving, voorzieningen, milieu, veiligheid en gezondheid. Helaas, het laatste thema komt er bekaaid van af.
Waarom is het integrale preventie gezondheidsplan niet aangestipt? Het gaat immers ook om verbetering van de gezondheid van de hele bevolking.
Het grootste gezondheidsprobleem in Nederland is overgewicht (50% van de bevolking). Het ergste is diabetes-2, dat 20% van de 70-plussers treft. Het heeft veel nare gevolgen, zoals een hoge kans op hart- en vaatziekten, nierziekten, vroege dementie, oogziekten, osteoporose, neuropathie, slijtage van de onderbenen en een kortere levensverwachting. Overgewicht en obesitas kosten de overheid miljarden euro's.
Om overgewicht te verminderen is veel bewegen gunstig. Gelukkig krijgen bewegen en sporten veel aandacht van de gemeente. Maar de belangrijkste factor om overgewicht tegen te gaan is zorgen voor een goede voeding. Het integrale preventie gezondheidsplan van de gemeente richt zich op drie doelgroepen: kinderen, senioren en de bevolking tussen 18 en 70 jaar.
Gemeenteambtenaren, belast met de uitvoering van het gezondheidsplan, ondersteunen voorlichting en praktijk voor de basisschoolleerlingen.
Maar aan voedingsvoorlichting voor senioren wordt weinig gedaan. Tot nu toe tonen de politieke partijen weinig interesse. Burgerinitiatieven komen te weinig aan bod. De politieke partijen zouden actief moeten meewerken om het gemeentelijk gezondheidsplan tot een succes te maken. Daarvoor is een doorlopend programma van voeding en gezondheid nodig. Voor een duurzaam effect zou de gemeente kunnen streven naar minder dan 20% overgewicht in 2050.
Reacties op dit artikel welkom!
Molenhoek, 8 januari 2025
Gerard Grubben
Annemarie Eras