In de gemeente Mook en Middelaar zetten we ons in om de Oekraïense ontheemden, die hier inmiddels al ruim een jaar wonen, een veilig en duurzaam onderkomen te bieden. We zijn trots op onze gemeenschap, die deze groep een warm hart toedraagt, én op de Oekraïners zelf, die inmiddels goed zijn geïntegreerd. Velen werken of gaan naar school, zitten bij verenigingen en er zijn zelfs baby’s geboren.
Momenteel werken we aan een duurzame oplossing voor de opvang van Oekraïense ontheemden aan de Cuijksesteeg, waarmee de tijdelijke opvang op het opvangschip in Mook beëindigd kan worden. Deze nieuwe locatie is per 1 maart 2025 gereed, waarna de bewoners van het schip zullen verhuizen en het schip vertrekt. Dit betekent geen extra opvangplekken, maar een verplaatsing naar een vaste locatie die past binnen de uitbreidingsplannen voor woningen in dit gebied.
Huidige opvanglocaties en toekomstige aanpassingen
De gemeente vangt momenteel Oekraïense ontheemden op verschillende locaties op: het voormalig hospice aan de Cuijksesteeg, het opvangschip in Mook en de voormalige sacristie in Molenhoek. In februari 2025 stopt de opvang op het schip. De bewoners kunnen dan verhuizen naar de locatie aan de Cuijksesteeg, aldus wethouder Herings: “Met deze locatie bieden we een duurzame oplossing. Zoals afgesproken vertrekt dan het opvangschip op 1 maart 2025. De gemeente Mook en Middelaar draagt met deze aanpak bij aan een veilige opvang van Oekraïense ontheemden, passend binnen de gemeenschap.”
Aanpassing voormalige hospice en tijdelijke woonunits
Om het voormalige hospice aan de Cuijksesteeg geschikt te maken als opvangplek, heeft de eigenaar het gebouw met een kleine verbouwing klaargemaakt. Afgelopen zomer is hier al een aantal Oekraïners naartoe verhuisd. Naast dit gebouw zijn er echter nog meer woningen nodig om alle bewoners van het schip te huisvesten. Daarom gaat de gemeente 10 van de 15 grondgebonden woningen huren, die Wildenborch op het perceel gaat bouwen (fase B op de afbeelding). De vergunning voor deze extra woningen op het perceel is inmiddels verleend.
Herinrichtingsplannen_Cuijksesteeg.pdf
Door een vertraging in de aansluiting op het elektriciteitsnet zullen deze woningen naar verwachting in september 2025 klaar zijn voor bewoning. Huisaansluitingen zijn verplicht voor bewoning. Voor tijdelijke woonunits gelden andere regels. De projectontwikkelaar plaatst daarom tijdelijke woonunits aan de noordoostzijde van het voormalige hospice (zone C) om de ontheemden van maart tot en met september onderdak te bieden, tot ze in een van de nieuw gebouwde woningen (in zone B) terecht kunnen.
Flexibele en verantwoorde opvang
De opvanglocatie aan de Cuijksesteeg is bedoeld voor een periode van vijf jaar, met een optie tot verlenging indien nodig. De opvang stopt zodra er geen behoefte meer is of als de bekostigingsregelingen van het Rijk niet langer van toepassing zijn. De bouwontwikkelingen aan de Cuijksesteeg maken deel uit van de ruimtelijke ontwikkelingen binnen dit gebied. Onderdeel van deze ontwikkelingen is dat er passende maatregelen voor de verkeersveiligheid en bereikbaarheid worden genomen.
Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via . Voor 1 maart 2025 ontvangen omwonenden aanvullende informatie over de locatie aan de Cuijksesteeg.