Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Nieuws:

Zonne-energie in Mook en Middelaar: schiet het op?

Nico van Kessel
7 februari 2019

In 2030 is de gemeente Mook en Middelaar energieneutraal, dat is wat de gemeenteraad heeft besloten. Om dat te realiseren hebben we nog iets meer dan 10 jaar. Een belangrijke bijdrage moet daarbij geleverd worden door zonne-energie, opgewekt via zonnepanelen. Hoever zijn we daarmee? In 2018 is het Energiecafé in Molenhoek druk geweest om de installatie ervan te bevorderen. De resultaten daarvan zijn nog niet in de statistieken van het CBS opgenomen, maar volgens eigen opgave zijn er eind november 105 opdrachten uitgevoerd. Een mooi resultaat dus. 

Op 17 december a.s. is er in de gemeentewerf een bijeenkomst om te bezien of het mogelijk is een energiecoöperatie op te richten. Tijd om eens te kijken hoe zonnepanelen opgang maken in onze gemeente. 

Het aantal woningen met zonnepanelen bedroeg volgens het CBS eind 2017 369, zo laat de blauwe lijn in onderstaande grafiek zien. Dat is ongeveer 10 procent van alle woningen in de gemeente. Dat aantal is een resultaat van een snelle groei met name sinds 2012. Waren er in 2008 nog maar 10 huizen met panelen, vijf jaar later waren het er 108, dat wil zeggen 11 keer zo veel. Weer vijf jaar later is het bijna 37 keer zo veel als in 2008. Sinds 2014 is het aantal meer dan verdubbeld.

Sneller dan de groei van het aantal adressen met zonnepanelen is het geïnstalleerde vermogen. Dat zien we in de rode lijn. Doordat steeds meer panelen en panelen met een hogere opbrengst worden geïnstalleerd is het geïnstalleerde vermogen in 2017 1.417 kW, terwijl dat in 2008 nog maar 10 kW was. Gemiddeld per adres is dat 3,85 kW.

De aanschaf van panelen bij bedrijven is wat later opgang gekomen. Pas in 2013 gaan de eerste 10 bedrijven over tot het plaatsen van zonnepanelen. Eind 2017 waren dat er 31. Het geïnstalleerde vermogen bij de bedrijven is gemiddeld wel groter, namelijk ruim 10 kW, waardoor de stijging in het totale vermogen wel steiler is dan bij de woningen.

De trend is duidelijk omhoog en we zin op de goede weg. Maar, hoor ik u zeggen, hoeveel procent van ons stroomverbruik dekt dat dan? Het antwoord is dat het nog relatief weinig is. Volgens de Klimaatmonitor is het in 2016 4,1 procent van ons stroomverbruik, in 2017 is het vermoedelijk ruim 5 procent. Er is dus nog een lange weg te gaan voordat we ons elektriciteitsverbruik zelf produceren, en dan hebben we het nog niet over de verwachte toename van het gebruik door de toename van elektrische auto’s, laat staan dat we de energie die we verbruiken voor gas kunnen opvangen. Een volgende keer gaan we in op het energieverbruik zoals dat in onze gemeente is. 

Eerder verschenen:

https://maasburen.nl/bericht/kwaliteit-van-leven-in-mook-en-middelaar-2

https://maasburen.nl/bericht/kwaliteit-van-leven-in-mook-en-middelaar

https://maasburen.nl/bericht/ontwikkeling-aantal-leerlingen-basisonderwijs-mm

https://maasburen.nl/bericht/hoe-duur-zijn-we-in-mook-en-middelaar-voor-de-zorgkostenverzekeraars

https://maasburen.nl/bericht/koopkracht-huishoudens-mook-en-middelaar-blijft-achter

Reacties

Stan 9 januari 2019
Sinds een half jaar werk ik met 22 zonnepanelen en een 7 kWh warmtepomp. Heb je een slimme meter is het prachtig te monitoren via mijnenergieinzicht.nl
Nico 19 december 2018
Dat zien we dan volgend jaar vast en zeker terug in de cijfers voor 2018.
Wilma 19 december 2018
Dit jaar hebben ook wij geïnvesteerd in zonnepanelen. Zo blij met deze beslissing! Overigens niet via het collectief.
Bekijk meer nieuws in de buurt ┬╗