Opening EXPO Marc Boschker

Dorpsraad Molenhoek

Details

Zondag 4 juni 2023 van 14:00 tot 16:00 uur
Afgelopen

OPENING EXPOSITIE  - ‘The EARTH without ART is just EH’ (Demetri Martin)

Marc Boschker (Dieren, 1963) begon als zeventienjarige jongen te schilderen uit verveling. Dat deed hij met waterverf op memoblaadjes van 10 bij 10 centimeter. Hij vond het direct leuk om iets te creëren wat er even daarvoor nog niet was.

Zijn eerste schilderscursussen volgde hij in 's-Hertogenbosch. In zijn studiejaren woonde Marc in de Zaanstreek, waar hij zich verder bekwaamde in het schilderen en waar hij ook leerde etsen. Uit geldgebrek maakte hij zijn eigen olieverf, op de manier van de oude meesters. De pigmenten kocht hij in de beroemde Verfmolen De Kat op de Zaanse Schans. In de periode 1987 tot 1992 begon Marc zich een eigen stijl aan te meten en maakte hij geabstraheerde schilderijen, die gebaseerd waren op figuratieve voorstellingen. Het uitbundige kleurgebruik en de vlakverdeling kenmerken de werken uit deze jaren.

Vrij plotseling stopte Marc met schilderen: enerzijds omdat het zelfverkozen keurslijf te beklemmend werd en anderzijds omdat het schilderen niet samenging met zijn wetenschappelijke carrière als bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Later was het gebrek aan een eigen atelier de reden waarom hij nauwelijks meer schilderde.

Sinds vijf jaar woont Marc met zijn echtgenote Katja in Molenhoek. Tijdens de eerste lockdown realiseerden zij samen een atelier in de garage in hun achtertuin. Sindsdien schildert Marc weer volop. Hij probeert nu nadrukkelijk niet één stijl te hanteren, maar stelt zich ten doel om ieder nieuw werk op een andere manier te schilderen. Hij beoogt telkens een andere schilderstechniek, compositie, voorstelling en uitstraling. Dit zorgt voor een zee aan mogelijkheden, wat te zien is aan het grote aantal schilderijen dat Marc sinds 2020 heeft gemaakt: ruim vijftig!

Op de expositie in het LOP hangen doeken uit de series ‘zonnebloemen’ en ‘portretten’; verder enkele figuratieve werken; een ouder doek; en een zelfportret waaruit waardering voor Van Gogh blijkt. In enkele schilderijen is een duidelijke verwijzing naar de actualiteit waarneembaar.

Op zondag 4 juni bent u van harte welkom voor de opening van deze expositie, van 14-16 uur.

De expositie in is te zien van 4 juni tot en met 23 juli.
Van de schilderijen zijn ansichtkaarten te koop.

Waar
Molenhoek

Reacties

Over de organisator

Dorpsraad Molenhoek
Een leefbaar Molenhoek, dat doe je samen! Dorpsraad Molenhoek maakt zich sterk voor een dorp waarin inwoners oog hebben voor elkaar, door...... Lees meer