Details

Zondag 4 december 2022 tussen 14:00 en 16:00
Afgelopen

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de duo-expositie van Marjan Vrolijk en Janny Honnef. Op zondag 4 december zijn Marjan en Janny allebei aanwezig om hun werk toe te lichten.

Marjan Vrolijk:
"Ergens in de jaren negentig kreeg ik de kans om bij een kunstenaar te leren hoe je olieverfschilderijen maakt. Ik had al wel gewerkt met plakkaatverf, houtskool en vetkrijt, maar olieverf was nieuw. Het bleek voor mij een heel ambacht te worden: ik leerde ook zelf doeken opspannen, impregneren met beenderlijm, de eerste opzet met tempera maken en zelf een lijst maken. En wat ik ook heel leuk vind: eenvoudige restauraties van een schilderij!

Zo zoetjes aan kreeg ik wel in de gaten hoe te werken met olieverf en de mogelijkheden daarmee. Ook heb ik een uitgesproken kleurgebruik. Ik houd ervan om in laagjes te werken. Zodanig dat je de onderliggende laagjes steeds blijft zien. En tot slot het werk te voltooien met een kleurvernis.Dan breng je harmonie in het geheel. 

Mijn favoriete onderwerpen zijn dieren en landschappen. Maar af en toe maak ik ook graag een portret of stilleven. Gauw tevreden ben ik niet, maar het belangrijkste vind ik toch het plezier waarmee ik mijn schilderijen maak!"

Janny Honnef:
"Als kind was ik al bezig met kleuren, draadjes en stofjes, dus was het logisch dat ik er later mijn beroep van heb gemaakt. Interessante, aparte stoffen weven en daar bijv. mooie jassen of sjaals van maken. Heerlijk. Er kwam een eind aan het weven, door artrose in mijn handen, in 2018 ongeveer. 

Ik miste het creatieve proces verschrikkelijk en wist niet wat te doen. Een vriendin zei toen, waarom ga je niet schilderen. Schilderen, nooit aan gedacht, maar het bleek een gouden tip. In 2020 ben ik begonnen en sindsdien ben ik niet meer te stoppen.

Het werken met kleurencombinaties op het doek voelde heel vertrouwd een beetje zoals met het weven, verven van garens de kleurenleer van Itten. Maar het was een grote uitdaging om te leren 'kijken' wat is belangrijk om te laten zien op het doek.

Ik schilder van alles, mensen, dieren, bloemen en objecten en voornamelijk met acrylverf, maar het is ook spannend om andere materialen te onderzoeken, zoals, krijt, aquarelverf of houtskool. Ik realiseer me dat ik nog heel veel moet leren, dat ik er nog lang niet ben maar het plezier dat ik eraan beleef is geweldig!"

In december en januari kunt u het werk van Marjan en Janny bewonderen in het LOP.
__________
< Terug naar homepage Dorpsraad Molenhoek.
< Naar de agenda van de dorpsraad.

Waar
Molenhoek

Over de organisator

Dorpsraad Molenhoek
Een leefbaar Molenhoek, dat doe je samen! Dorpsraad Molenhoek maakt zich sterk voor een dorp waarin inwoners oog hebben voor elkaar, door...... Lees meer