“Politiek en kunst in de Franse 19de eeuw “, door dr. Leo Ewals.

CAM - Culturele Activiteiten Molenhoek

Details

Dinsdag 6 december 2022 van 20:00 tot 22:00 uur
Afgelopen
Esdoornlaan 5, Molenhoek

Michelangelo en de paus, Lebrun en Lodewijk XIV, David en Napoleon, eeuwenlang waren kunstenaars die grote opdrachten ambieerden, aangewezen op de rijke bovenlaag van kerk en staat. En kerk en staat gebruikten de kunst als propaganda voor hun ideologie. Na de Franse revolutie komt die verbondenheid onder druk te staan. In de negentiende eeuw, na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo, wordt weliswaar de oude monarchie hersteld en wordt in 1852 zelfs het keizerrijk weer uitgeroepen, maar tegelijkertijd wordt het verzet steeds sterker van hen die de oude orde aanvechten en de idealen van de Franse revolutie aanhangen: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Aan het einde van de eeuw wordt Frankrijk een democratie en begint te groeien naar de samenleving van relatieve vrijheid en diversiteit waar we tegenwoordig in leven. We volgen dit proces door de bril van de kunstenaars uit die tijd. Welke kunst maakten zij voor de overheid, hoe zag de kunst van de oppositie eruit?

Dr. Leo Ewals studeerde Frans en kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de École du Louvre in Parijs. Hij promoveerde in 1987 met een proefschrift gewijd aan de romantische schilder en beeldhouwer Ary Scheffer en hij geldt sindsdien internationaal als een kenner van de 19e eeuwse Franse kunst. Tegenwoordig is hij ook de drijvende kracht achter het Ateliermuseum Jac. Maris in Heumen.

 

Waar
Molenhoek, Mook

Over de organisator

CAM - Culturele Activiteiten Molenhoek
De Stichting Culturele Activiteiten Molenhoek (CAM) organiseert voor de inwoners van Molenhoek, Mook en omgeving, (semi-) culturele activ...... Lees meer