Opening expositie 'Licht in donker en donker in licht...' - Maurice Fontein

Dorpsraad Molenhoek

Details

Zondag 2 juni 2024 van 14:00 tot 16:00 uur
Over 6 dagen

Een inspirerende foto-expositie van Maurice Fontein met beelden in het thema ‘Licht in donker en donker in licht …’. De expositie wordt op zondag 2 juni geopend en is vervolgens in de maanden juni en juli te bewonderen in het LOP.

Geslaagde beelden gaan verder dan rationele patronen en structuren. Het is een beeldtaal waarin ruimte ontstaat voor verbeelding op het grensvlak van binnen- en buitenwereld. Een gevoel tussen twee werelden te zijn, dat is voor mij reden om de ontspanknop in te drukken.

Inspiratie komt uit series van de jaren negentig uit de vorige eeuw, met een surrealistische sfeer, zoals Twin Peaks van regisseur David Lynch. Een donkere lijn die een gevoel geeft van disconnectie met de omgeving. In de rol van vastlegger van licht, of vastleggen van het ontbreken van licht, geef ik de disconnectie met de omgeving weer.

In het beeld van het gebouw met de boomtak, zonder licht is het een donkere plek, uitgelicht een plek waar donker en licht in elkaar overgaan, het grensvlak van twee werelden, donker en licht tegelijk, zoals ook de binnen- en buitenwereld kunnen zijn, van de vastlegger en van de kijker.

Het beeld van het huisje, in het licht een gewoon huisje en tegelijk heeft het huisje ook een donkerte in zich, iets triest. Het beeld laat zien dat in licht ook donker is en andersom. Licht in donker en donker in licht, is de duiding in het moment van mijn fotografische levenspad.

Wat hierin nog meer te halen is, dat voelt als een onderzoek, een introspectie naar mezelf, zoeken en vinden. Mijn start in het PHOC-jaartraject, is de opdracht ‘naar binnen kijken’, het beeld van het cafetaria, letterlijk naar binnen kijken, naar een leegte, niemand, koel en verlaten.

Voor mij is op dat moment voelbaar de surrealistische sfeer met alle ongemak en onrust. Die sfeer leg ik vast met de vraag ‘wat is hier echt’, daar waar realiteit overgaat in illusie, in sluimer.

Kantoor beelden, een reflectie van wat was, hoe is het gevoel achter de rationele structuur van een werkplek in een kantoor? Twee werelden in een beeld gevangen, van werk als zingeving naar het moment van een leeg kantoor. Hoe was het op die plek?

Van zoeken naar vinden: in het donker op zoek naar surrealistische beelden die niemand ziet, de vondsten, het ontbreken van licht, toevoegen van licht, al is het maar voor een fractie van een seconde, vol flitslicht en zien wat verschijnt. Mijn werkwijze is geen technisch doorgewerkt concept en perfecte uitvoering maar juist gevoel, de reden om de ontspanknop in te drukken.

Ik nodig de kijker uit om de leegte in mijn beelden te ervaren, een moment van verstilling, wat zegt het beeld over de fotograaf en wat roept het bij de kijker op? Beelden die voelen als ‘nu is het moment om de ontspanknop in te drukken’, beelden die kloppen, op gevoel.

Maurice Fontein

U bent van harte welkom op de opening op zondag 2 juni om 14.00 uur.

__________
< Terug naar homepage Dorpsraad Molenhoek.
< Naar de agenda van de dorpsraad.

Waar
Molenhoek
Waarover
Recreatie / ontspanning
Wat
Tentoonstelling

Reacties

Anderen uitnodigen

Wil je dat nog meer mensen meedoen? Nodig ze uit!
Print uitnodiging

Over de organisator

Dorpsraad Molenhoek
Een leefbaar Molenhoek, dat doe je samen! Dorpsraad Molenhoek maakt zich sterk voor een dorp waarin inwoners oog hebben voor elkaar, door...... Lees meer